Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Centrum Group

Publicerad: 22 Januari 2009, 23:00

Centrum Group genomför rekonstruktion Centrum Group kommer att genomföra en rekonstruktion som inkluderar dotterföretagen Centrum Terre och Centrumutveckling. Företaget meddelar att man kommer att fortsätta arbeta med projektet Vasa vid Odenplan i Stockholm ”med inriktning på att lösa projektfinansieringen och ett genomförande av projekten”. Enligt företaget siktar man på att rekonstruktionen ska vara genomförd inom 6 månader…


Källa: Pressmeddelande, Centrum Group

Centrum Group genomför rekonstruktion

Centrum Group kommer att genomföra en rekonstruktion som inkluderar dotterföretagen Centrum Terre och Centrumutveckling. Företaget meddelar att man kommer att fortsätta arbeta med projektet Vasa vid Odenplan i Stockholm ”med inriktning på att lösa projektfinansieringen och ett genomförande av projekten”. Enligt företaget siktar man på att rekonstruktionen ska vara genomförd inom 6 månader.

I ett pressmeddelande skriver företaget:

”Centrum Groups dotterföretag Centrum Terre har gjort ansenliga investeringar i projektutveckling för nya köpcentrumprojekt, vars genomförande hittills inte har kunnat realiseras på grund av finanskrisen. Därmed har Centrum Group fått likviditetsproblem och styrelsen beslutat om en företagsrekonstruktion.

Rekonstruktören Mats Emthén på advokatfirman Carler och Centrum Groups styrelse bedömer att Centrum Group-koncernen har en frisk kärna med goda överlevnadsmöjligheter. Därför genomförs nu en företagsrekonstruktion av Centrum Group och dess dotterföretag Centrum Terre och Centrumutveckling. Företagets ansökan om företagsrekonstruktion godkändes av Stockholms tingsrätt den 21 januari.

Centrum Terre har satsat på egna utvecklingsprojekt i bland annat Ryssland, Sundbyberg och Stockholm. Finanskrisen har försvårat att få den projektfinansiering som varit nödvändiga för att genomföra projekten inom den tid som planerades i början av 2008, vilket resulterat i Centrum Groups likviditetsproblem. För att minska likviditetsbehovet har kostnadsbesparingar genomförts inom hela koncernen under hösten 2008. Dessa kommer att få fullt genomslag först under andra kvartalet 2009. Under rekonstruktionen kommer koncernens kostnader ytterligare att sänkas och ett positivt kassaflöde i den löpande verksamheten att säkerställas. Under rekonstruktionen kommer också behovet av tillskott av finansiella medel att värderas.

Centrumutveckling i Sverige fungerar bra och har en god intjäning och fortsätter genomföra ett omfattande uppdragsarbete. För närvarande har Centrumutveckling ett 40-tal pågående uppdrag med god lönsamhet. Verksamheten i Centrumutveckling i Ryssland och i Ukraina har lagts i malpåse och de lokala bolagen har gjorts/görs nu vilande, då konsultmarknaden i dessa länder bedöms som mycket osäker under det närmaste året.

Vad avser Centrum Terres projekt Vasa vid Odenplan och Lorry i Sundbyberg kommer företaget fortsatt att arbeta vidare med inriktning på att lösa projektfinansieringen och ett genomförande av projekten. Centrum Terres ägarandel i köpcentrumprojektet i Kaluga, Ryssland avyttras till Centrum Terres partner i projektet Kaluga Holding AB. Rekonstruktionen säkerställer ett fortsatt kompetent och lönsamt Centrum Group. Samtidigt skyddas företagens leverantörer och kunder genom åtgärden. Rekonstruktionen avses vara genomförd inom 6 månader”.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.