Torsdag09.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

pm_boverket_utlandsktagande

Publicerad: 29 Juni 2009, 22:00

Ökat utländskt ägande på bostadsmarknaden Utlandsbaserade företag har etablerat sig på den svenska bostadsmarknaden. I Linköping, Malmö och Umeå är den utlandsägda bostadsarean över 10 procent i flerbostadshus med hyresrätt. Det framgår av Boverkets rapport ”Konkurrens på bostadsmarknaderna – ett nedslag i 14 kommuner”…


Källa: Boverket (boverket.se)

Ökat utländskt ägande på bostadsmarknaden

Utlandsbaserade företag har etablerat sig på den svenska bostadsmarknaden. I Linköping, Malmö och Umeå är den utlandsägda bostadsarean över 10 procent i flerbostadshus med hyresrätt. Det framgår av Boverkets rapport ”Konkurrens på bostadsmarknaderna – ett nedslag i 14 kommuner”.

Den utlandsägda andelen av den totala bostadsarean i flerbostadshus är högst i Linköping med drygt 10 procent. Det utlandsbaserade ägandet är av mindre betydelse i Stockholm och Göteborg. Det som är gemensamt för Göteborg, Malmö och Umeå är att enskilda utländskt ägda bolag på ett markant sätt har etablerat sig på fastighetsmarknaden under perioden 2003 – 2008.

I Malmö är det utländska ägandet betydligt större än i Stockholm och Göteborg, nästan sju procent av den totala bostadsarean i flerbostadshus och drygt 12 procent av arean i flerbostadshus med hyresrätt. Två utlandsägda företag, ACTA och Heimstaden Fastigheter i Sverige AB, kommer som nr 3 och 4 på listan efter MKB Fastighets AB och privatägda Stena Fastigheter AB. Ytterligare ett utlandsbaserat företag med stort innehav är Akelius Fastigheter AB.

Allmännyttans andel av hyresrätter i landet har minskat sedan 1990. I mindre kommuner har nybyggnationen av hyresrätter främst skett på den privata sidan och allmännyttan har rivit eller sålt delar av sitt bestånd. Omvandling från hyresrätt till bostadsrätt har främst skett i storstadsområdena. Ägarkoncentrationen av hyresrätter i flerbostadshus är mindre i storstadsområdena än i mindre kommuner och allmännyttans dominans är också mindre påtaglig i storstadsområdena än i mindre kommuner.

Kartläggningen är en redovisning av ett återrapporteringskrav i Boverkets regleringsbrev för 2008.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.