Fredag03.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Boverket/BKN

Publicerad: 1 December 2011, 23:00

Effektivare myndighet om BKN slås samman med Boverket Boverket och BKN har på uppdrag av regeringen utrett konsekvenserna av en eventuell sammanslagning av myndigheterna. Bredare analysverktyg och effektivare myndighet, men med något högre kostnader initialt, är resultatet…


Effektivare myndighet om BKN slås samman med Boverket

Boverket och BKN har på uppdrag av regeringen utrett konsekvenserna av en eventuell sammanslagning av myndigheterna. Bredare analysverktyg och effektivare myndighet, men med något högre kostnader initialt, är resultatet.

I rapporten som lämnades till Socialdepartementet den 30 november framkommer att fördelarna är övervägande.

Den viktigaste fördelen ligger i synergier mellan de båda myndigheternas utrednings- och analysverksamhet om bostadsmarknaden och i den löpande sakverksamheten.

– En sammanslagning leder till att analysfunktionen får både större djup och större bredd. Det som BKN hållit på med hittills är analyser inom det finansiella området, medan Boverket har ett bredare uppdrag, det skulle vara en fördel att de samlas på ett och samma ställe, säger Lars Magnusson, generaldirektör, BKN.

En annan fördel är att en sammanslagning kan ge upphov till såväl minskade kostnader som andra effektiviseringsvinster.

Den nya analysfunktionen kommer att kosta cirka fem miljoner kronor mer årligen, något som delvis tjänas in genom kostnadsminskningar i form av samordnad ledning och administration – en besparing på cirka tre miljoner. Ytterligare besparingar kommer så småningom att kunna göras i och med pensionsavgångar och samordning av IT-funktioner. I ett kort perspektiv kommer utgifterna dock att öka med ungefär två miljoner.

– Den totala analysfunktionen kommer att medföra högre kostnader än de som finns idag hos BKN, en del av dem hämtas in genom direkta besparingar på 3 miljoner. Underskottet på två miljoner hämtar vi hem antingen genom omprioriteringar inom andra delar av verksamheten eller genom att sänka ambitionsnivån på analysfunktionen, säger Lars Magnusson.

Sammanslagningen skulle innebära att BKN inordnas i Boverket. Enligt rapporten kommer all personal på BKN få möjlighet till tjänster inom den sammanslagna verksamheten.

Det föreslagna namnet på den sammanslagna myndigheten är BoSam.

Matilda Lann

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.