Lördag15.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Boverket

Publicerad: 11 Maj 2010, 22:00

Färre kommuner har bostadsbrist Fyra av tio kommuner har brist på bostäder. Det är något färre än tidigare år. Samtidigt uppger fler kommuner att det är brist på hyresrätter. Det visar Boverkets årliga kartläggning av läget på bostadsmarknaden i landet…


Källa Pressmeddelande Boverket

Färre kommuner har bostadsbrist

Fyra av tio kommuner har brist på bostäder. Det är något färre än tidigare år. Samtidigt uppger fler kommuner att det är brist på hyresrätter. Det visar Boverkets årliga kartläggning av läget på bostadsmarknaden i landet.

Det är i första hand kommuner i storstadsregionerna och de större högskoleorterna med ökande befolkning som redovisar brist på bostäder. Samtidigt har många mindre kommuner med minskande befolkning problem med överskott på bostäder.

Cirka 75 procent av kommunerna uppger att det är brist på hyresrätter, det är en ökning från 2009. Många av dessa kommuner har dock endast behov av ett fåtal hyresrätter.

Det är främst ungdomar, äldre och stora barnfamiljer som påverkas av bristen på bostäder, enligt kommunernas bedömning.

– Det handlar både om att få fram lägenheter som ungdomar kan efterfråga och att ha lägenheter som är anpassade för äldres behov, säger Christina Johannesson, projektledare på Boverket.

Ungefär 40 procent av kommunerna har antagit riktlinjer för bostadsförsörjningen. Det är något fler än föregående år, men det är fortfarande många kommuner som inte lever upp till kravet i bostadsförsörjningslagen.

Stockholmsfenomen att allmännyttiga lägenheter säljs

Försäljningen av allmännyttiga lägenheter har minskat från knappt 18 000 lägenheter år 2008 till omkring 14 400 år 2009. Storstockholm står för majoriteten av försäljningarna. Sålda allmännyttiga lägenheter blir bostadsrätter i Stockholms län, medan det är ovanligt i övriga landet.

Varje år gör alla kommuner en bedömning av läget på bostadsmarknaden och rapporterar till Boverket. I rapporteringen ingår också situationen för särskilda grupper, kommunernas arbete med boendeplanering och det förväntade bostadsbyggandet.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.