Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Bostadsbrist ger demografiska effekter

Publicerad: 20 Maj 2010, 22:00

Bostadsbrist ger demografiska effekter Enligt en avhandling som lagts fram vid Uppsala universitet kan svårigheten att skaffa bostad leda till att många väntar med att skaffa barn. Studien visar att problemen blir extra stora för personer med låg socioekonomisk status….


Källa: Uppsala Universitet

Bostadsbrist ger demografiska effekter

Enligt en avhandling som lagts fram vid Uppsala universitet kan svårigheten att skaffa bostad leda till att många väntar med att skaffa barn. Studien visar att problemen blir extra stora för personer med låg socioekonomisk status.

– De som skaffar barn senare har mindre chans att få så många barn som de vill. Om det föds färre barn så att befolkningen minskar kommer det att få konsekvenser för Sveriges ekonomi. Sker förändringarna för fort kommer vi inte att kunna försörja de äldre i framtiden, säger Cecilia Enström Öst som är verksam vid nationalekonomiska institutionen och institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet.

– Vi kan se att ju dyrare det är att äga sin bostad i ett område desto mindre sannolikt är det att de som bor i området får barn. Bostadens ökade betydelse för barnafödandet borde vara en tankeställare för politikerna. Vi borde kanske ta bostadspolitiken på större allvar, säger Cecilia Enström Öst.

Cecilia Enström Östs doktorsavhandling heter Housing policy and family formation och lades fram den 20 maj.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.