Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM BKN

Publicerad: 25 Maj 2010, 22:00

Högt skuldsatta hushåll är sårbara för högre räntor Statens bostadskreditsnämnd, BKN, skriver i en ny rapport att de svenska hushållen ökar sina skulder i snabb takt och att det idag rör sig om en kombination av höga skulder och rörliga räntor. BKN menar att en kommande ränteuppgång skulle slå direkt mot hushållens räntebetalningar och att utväxlingen är större idag än tidigare eftersom hushållen är mer skuldsatta…


Källa: Statens bostadskreditsnämnd, BKN

Högt skuldsatta hushåll är sårbara för högre räntor

Statens bostadskreditsnämnd, BKN, skriver i en ny rapport att de svenska hushållen ökar sina skulder i snabb takt och att det idag rör sig om en kombination av höga skulder och rörliga räntor. BKN menar att en kommande ränteuppgång skulle slå direkt mot hushållens räntebetalningar och att utväxlingen är större idag än tidigare eftersom hushållen är mer skuldsatta.

I rapporten Bolån i Sverige – en begränsad marknad skriver BKN att redan ett normalt boränteläge, på 5 till 5,5 procent skulle påverka hushållen ”påtagligt”. Räntebördan efter skatt stiger i ett sådant så kallat normalt ränteläge till 6,6 procent av hushållens disponibla inkomster efter skatt. Att jämföra med 3,5 procent idag.

Enligt BKN skulle många hushåll vinna på att ha bundna räntor eftersom framförallt högt skuldsatta hushåll är sårbara för högre räntor. Vidare menar BKN att det idag saknas möjlighet att binda räntan på riktigt lång sikt till konkurrensmässiga villkor.

BKN har i flera rapporter sedan hösten 2008 framför åsikten att bostadspriserna i Sverige är omotiverat höga.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.