Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM återköp av exproprierad

Publicerad: 10 Maj 2010, 22:00

Rätt till återköp av exproprierad mark Regeringen har gett en särskild utredare i uppdrag att göra en genomgång av de frågor som är förknippade med införandet av en rätt till återköp av exproprierad mark. Sören Häggroth har getts uppdraget att belysa hur stort behovet av en återköpsrätt är…


Källa: Pressmeddelande Finansdepartementet, Justitiedepartementet

Rätt till återköp av exproprierad mark

Regeringen har gett en särskild utredare i uppdrag att göra en genomgång av de frågor som är förknippade med införandet av en rätt till återköp av exproprierad mark. Sören Häggroth har getts uppdraget att belysa hur stort behovet av en återköpsrätt är.

Det är fråga om en möjlighet för den som har blivit av med sin fastighet genom expropriation eller någon liknande tvångsåtgärd att mot ersättning återfå fastigheten. En sådan rätt skulle gälla under förutsättning att ändamålet med expropriationen m.m. inte längre är aktuellt.

Regeringen anser att det är angeläget att undersöka möjligheterna att införa en reglering som skulle innebära en rätt för den som har fråntagits sin fastighet att köpa tillbaka fastigheten. En förutsättning för ett sådant återköp skulle vara att fastigheten inte längre används för det syfte som den har tagits i anspråk för. Frågan har under senare år uppkommit bl.a. med anledning av de fastigheter som tidigare har använts för militära ändamål men som inte längre fyller sådana behov.

Den särskilde utredaren Sören Häggroth utreder sedan tidigare de förordningar som rör statens fastighetsförvaltning (dir. 2009:46). Han har den 6 maj getts tilläggsuppdraget att belysa hur stort behovet av en återköpsrätt är samt göra en genomgång av de frågor som behöver övervägas närmare i samband med införandet av en sådan rätt. Exempel på sådana frågor är hur avgränsningen av kretsen återköpsberättigade personer bör göras samt hur länge en återköpsrätt bör gälla.

Utredaren ska vara klar med sitt arbete senast den 1 december 2010. Resultatet ska ligga till grund för fortsatta överväganden av om en återköpsreglering bör införas och hur den i så fall bör utformas.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.