Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag21.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Aktivitetsindex

Publicerad: 8 December 2009, 23:00

Aktivitetsindex, oktober: Låg aktivitet i den svenska ekonomin Aktiviteten i den svenska ekonomin minskade i oktober, enligt den skattade trenden för Aktivitetsindex. Trendvärdet minskade med 0,3 procent i oktober jämfört med september. Om denna utvecklingstakt skulle fortsätta i tolv månader innebär det en minskning med 3,3 procent i årstakt…


Källa: Pressmeddelande Statistiska Centralbyrån, 2009-12-09

Aktivitetsindex, oktober:

Låg aktivitet i den svenska ekonomin

Aktiviteten i den svenska ekonomin minskade i oktober, enligt den skattade trenden för Aktivitetsindex. Trendvärdet minskade med 0,3 procent i oktober jämfört med september. Om denna utvecklingstakt skulle fortsätta i tolv månader innebär det en minskning med 3,3 procent i årstakt.

Nedgången förklaras av minskad varuexport och industriproduktion, enligt trenden. Omsättningen i detaljhandeln och importen av varor gav ett litet positivt bidrag medan arbetade timmar för offentliganställda endast påverkade Aktivitetsindex marginellt. Se diagram nedan.

Förändringen av trendvärdet hos Aktivitetsindex från oktober 2008 till oktober 2009 var -4,3 procent. Säsongrensat Aktivitetsindex, som i högre grad än trenden påverkas av tillfälliga störningar ökade med 0,3 procent jämfört med september månad.

Angående Aktivitetsindex avvikelse gentemot BNP, se nedan under ”Definitioner och förklaringar”.

Revidering av säsongsrensningen

Varje år görs en översyn av säsongrensningen av Aktivitetsindex. Vid denna översyn ändras/revideras, om nödvändigt, den modell som används vid säsongrensningen.  I samband med publiceringen av Aktivitetsindex för oktober 2009, har en ny modell ersatt den tidigare använda modellen för Aktivitetsindex. Den ger större variabilitet hos Aktivitetsindex säsongrensad serie men ger en bättre beskrivning av konjunkturen.  Här har stor vikt lagts vid modellens prognoser för 2009-2010.

Vid kraftiga konjunktursvängningar, som Sveriges ekonomi nu befinner sig i, är osäkerheten i säsongrensningen större än normalt, vilket ofta medför att den säsongrensade serien påverkas av extremvärden, s.k. outliers. Den nya modellen tidigarelägger den kraftiga konjunkturnedgången hos den säsongrensade serien till november 2008

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.