Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Aktivitetsindex,

Publicerad: 9 September 2009, 22:00

Aktivitetsindex, juli 2009: Fortsatt låg ekonomisk aktivitet Aktiviteten i den svenska ekonomin fortsatte att minska i juli, enligt den skattade trenden för Aktivitetsindex. Trendvärdet minskade med 0,4 procent i juli jämfört med juni. Om denna utvecklingstakt skulle fortsätta i tolv månader innebär det en minskning med nära 4,6 procent i årstakt…


Källa: Pressmeddelande Statistiska Centralbyrån, 2009-09-09

Aktivitetsindex, juli 2009:

Fortsatt låg ekonomisk aktivitet

Aktiviteten i den svenska ekonomin fortsatte att minska i juli, enligt den skattade trenden för Aktivitetsindex. Trendvärdet minskade med 0,4 procent i juli jämfört med juni. Om denna utvecklingstakt skulle fortsätta i tolv månader innebär det en minskning med nära 4,6 procent i årstakt.

Nedgången förklaras framför allt av minskad export och industriproduktion. Omsättningen i detaljhandeln gav det största positiva bidraget men även minskningen av varuimporten bidrog positivt till utvecklingen av Aktivitetsindex. Arbetade timmar för offentligt anställda påverkade inte utvecklingen nämnvärt. Se diagram nedan.

Förändringen av trendvärdet hos Aktivitetsindex från juli 2008 till juli 2009 var -4,3 procent. Säsongrensat Aktivitetsindex, som i högre grad än trenden påverkas av tillfälliga störningar, minskade med 0,5 procent jämfört med juni månad.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.