Torsdag24.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Planerar för en växande befolkning

Publicerad: 22 Augusti 2015, 07:00

Avgränsningen ska tolkas som en ungefärlig framtida utbredning av den centrala staden.

Till år 2050 behöver Sveriges fjärde största stad ha en beredskap för upp till 135 000 nya invånare jämfört med idag.


Ämnen i artikeln:

Uppsala

Till år 2050 behöver Sveriges fjärde största stad ha en beredskap för upp till 135 000 nya invånare jämfört med idag. Detta ligger till grund för den reviderade översiktsplan som presenterades för samråd på fredagen. Planen ska göra det lättare att ta de rätta valen och ha framförhållning när det gäller den fysiska miljön.

– Med den långa sikten går det att hitta de kritiska vägvalen. Lång planering gör att vi kan förutse investeringar som behövs, få underlag för etapptänk och kunna planera klokt, säger Göran Carlén, processledare för översiktsplanen till Fastighetsnytt.

Utöver ÖPn presenterades även en speciell innerstadsstrategi, som visar hur de centrala delarna av Uppsala ska utvecklas. Bland annat prioriteras gång- och cykelstråk: bilar ska köras på de gåendes villkor.

Göran Carlén.

Göran Carlén.

En nyhet i den reviderade planen är sju ”Uppsala-principer” som ska ge vägledning när man vill förändra den fysiska miljön. Att koppla samman kommunens delar fysiskt och socialt, öka variationen i stadsbilden, skapa närhet och samordna förändringar så att investeringar blir långsiktigt effektiva är några av principerna som förs fram.

– Den här planen sväljer helt enkelt mer, säger Göran Carlén.

Särskilt många konkreta åtgärder finns inte i planen. Tanken är att den hela tiden ska kunna utvecklas beroende på vad som sker i omvärlden.

– Men den ger en önskvärd grovstruktur för alla olika aktörer att jobba med och i samma riktning, säger Göran Carlén.

Under två månader ska planen ut på samråd. Där får alla som vill tycka till.

– Det är väldigt viktigt att Uppsalaborna är med i processen. En sådan här plan måste ha legitimitet och vara accepterad i en bredare krets, annars blir det knäppt. Det här påverkar alla, människor, exploatörer, universiteten och näringslivet, säger Göran Carlén.

Planerna går ut på samråd mellan 15 september och 15 november. Efter ännu en remissrunda förväntas kommunfullmäktige besluta om planen i slutet av 2016.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

Uppsala

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.