Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Personalbrist hämmar återväxt i tjänstesektorn

Publicerad: 26 Augusti 2010, 22:00

Personalbrist hämmar återväxt i tjänstesektorn Tjänsteindikatorn från Almega för tredje kvartalet i år ligger nu nära den senaste toppnivån 2007. Ändå kommer den faktiska produktionstillväxten inte att kunna komma upp i de höga nivåer som indikatorn tyder på eftersom tillväxten fortfarande hämmas av brist på kvalificerad personal. Bristen är störst inom branscherna arkitektkontor samt datakonsulter…


Källa: Pressmeddelande Almega

Personalbrist hämmar återväxt i tjänstesektorn

Tjänsteindikatorn från Almega för tredje kvartalet i år ligger nu nära den senaste toppnivån 2007. Ändå kommer den faktiska produktionstillväxten inte att kunna komma upp i de höga nivåer som indikatorn tyder på eftersom tillväxten fortfarande hämmas av brist på kvalificerad personal. Bristen är störst inom branscherna arkitektkontor samt datakonsulter.

– Den överraskande starka sysselsättningstillväxten inom tjänstesektorn hade behövt vara ännu starkare för att öka produktionen i takt med efterfråganUnder andra kvartalet i år steg efterfrågan för drygt 50 procent av tjänsteföretagen till skillnad från första kvartalet då efterfrågan steg för drygt 30 procent, säger Lena Hagman, Almegas chefekonom.

Tillväxten andra kvartalet i år på 2,8 procent skiljer sig redan från de dryga 6 procent som Almegas indikator visade för andra kvartalet. Orsaken till skillnaden är, i likhet med under högkonjunkturen 2007, otillräcklig tillgång på högkvalificerad arbetskraft inom de kunskapsintensiva branscherna. Bristen är störst inom branscherna arkitektkontor samt datakonsulter där drygt 60 procent respektive nära 50 procent av företagen har brist på personal.

Almega räknade i sin konjunkturbedömning (19 april 2010) med att sysselsättningen inom den privata tjänstesektorn i år skulle komma att öka med cirka 25 000 sysselsatta. Almegas arbetsmarknadsindikator pekar nu mot att ökningen kan komma att landa på ungefär det dubbla. Att produktionen inte ökat i takt med sysselsättningsökningen tyder på en svagare produktivitetsutveckling i tjänstesektorn än vi räknade med i april.

Inom tjänstesektorn väntas under tredje kvartalet antalet anställda öka särskilt starkt inom olika typer av företagstjänster, det vill säga inom bemanningsföretag, datakonsulter, arkitekter, juridiska och ekonomiska konsulter med flera.

I juni steg tjänsteproduktionsindex med 3,9 procent jämfört med juni 2009. Det var motorhandeln och partihandeln som ökade starkast, med 16,5 respektive 11,8 procent medan företagstjänster hade en oförändrad produktionsnivå jämfört med juni förra året.

Förutom att ange riktningen för produktion, sysselsättning och priser under det kommande kvartalet, analyseras barometerindikatorerna i relation till den faktiska utvecklingen i kvantitativa termer enligt annan statistik, exempelvis de svenska nationalräkenskaperna

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.