Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Peab: “Vi har lyckats halvera energikravet”

Publicerad: 15 november 2019, 14:42

På fredagen invigde byggjätten Peab Center i Stockholm. Något som även byggs i Göteborg och Malmö för att samla verksamheten under samma tak. “Vi är väldigt stolta och har lyckats halvera energikravet”, säger Stefan Danielsson, affärsområdeschef för bygg på Peab.


Ämnen i artikeln:

ArchusPeabSolna

På fredagen invigde byggjätten Peab Center i Stockholm. Något som även byggs i Göteborg och Malmö för att samla verksamheten under samma tak. “Vi är väldigt stolta och har lyckats halvera energikravet”, säger Stefan Danielsson, affärsområdeschef för bygg på Peab.

Byggnaden är det första kontorshuset av sex i Ulriksdal som utvecklas inom Peab Fastighetsutveckling de närmaste åren. Övriga kontorshus kommer att inrymma externa hyresgäster.

– Vi är väldigt stolta och har lyckats halvera BRR:s energikrav från 80 kilowatt per kvadratmeter och år till bara 40, utan att det har kostat oss något extra, säger Stefan Danielsson, affärsområdeschef bygg.

Peab investerar cirka 453 miljoner kronor i kontorshuset, varav den egna byggentreprenaden utgör 317 miljoner kronor.

– Vi har även lanserat ett nytt koncept, Närproducerat, som vi tycker är viktigt. Det innebär att vi använder resurserna så lokalt som möjligt.

Kontoret har nio våningar och totalt cirka 12 500 kvadratmeter kontorsyta. Flyttlasset från Gårdsvägen i Solna, där man har hyrt lokaler av Fabege, går nästa vecka på onsdag.

– Nu samlar vi hela verksamheten inom bygg, över 500 personer, i våra nya lokaler. Solna är vårt största utvecklingsområde i Stockholm, men vi öppnar även Peab Centers i Göteborg och Malmö så småningom.

Huvudkontoret ligger dock kvar i Förslöv, där allting startade 1959.

– Vi firar 60 år i år, säger Stefan Danielsson.

Hela området växer

Ulriksdal fortsätter att växa och utvecklas till en urban stadsdel med bostäder och cirka 11 000 nya arbetsplatser. Peab bygger sex kontorshus med totalt cirka 60 000 kvadratmeter kontor.

– Läget är perfekt med bra kollektivtrafikförbindelser och nära golfbanan, ridhuset och nationalparken, säger Fredrik Pettersson, regionchef för projektutveckling på Peab.

Söder om Peab Center pågår också byggnationen av kontorsfastigheten The Gardens, en elva våningar hög fastighet om totalt 16 000 kvadratmeter flexibla kontor, också med en gemensam takterrass.

– Det blir områdets största multi tenant-hus som ska kännas attraktivt även för små och medelstora företag.

The Gardens väntas stå klar under andra eller tredje kvartalet 2020.

– Vi vill skapa en levande stadsdel. Detaljplanerna för bostäderna är inte klara ännu, men vi samtalar som bäst med Solna kommun för att komma igång, säger Pettersson.

Majoriteten av bostäderna byggs norrut, mot golfbanan, men det ska även byggas två kvarter mot Nya Frösunda.

– Galoppvägen blir själva huvudvägen in i det nya bostadsområdet, medan gamla Enköpingsvägen blir en stadsgata. NCC bygger sitt kontor där.

Hittills har Peab byggt cirka 500 bostäder och totalt 2 000 bostäder väntas stå klara i Ulriksdal de närmaste åren. I området finns även skolor, förskolor, idrottshall, restauranger och service.

Smart arkitektur

I bygget av Peab Center har målet varit att hitta nya innovativa arbetsmetoder för att garantera en god arbetsmiljö på ett miljövänligt sätt.

– Jag tycker att vi har lyckats väl. Huset har bergvärme och installationer som möjliggör att väggar enkelt kan flyttas, säger Louise Strömberg, regionchef bygg, Peab.

Peab Center är också ett så kallat “multi tenant-hus”.

– Det innebär egentligen att ytorna är flexibla. Varje våningsplan kan delas i tre delar, vilket kan bli användbart om exempelvis nya hyresgäster någon gång i framtiden flyttar in, säger Anders Nyström, arkitekt på Archus Arkitektur.

Den arkitektoniska synen på huset har varit att skapa ett funktionellt och vackert skal som inte föråldras.

– Huset har en mer tidlös utformning än normalt och vi har använt oss utav material som tål att åldras. Det är rostfritt och består bland annat av cementmosaik som kommer att se fräscht ut om 15–20 år också. På insidan har vi jobbat mycket med arbetsmiljön och ljudet. Ljusgården är central och där kan man jobba eller umgås, utan att störas av andra.

När det gäller gestaltningen så har man jobbat mycket med glas, inflikar Louise Strömberg.

– Vi har inga jalusier som åker upp och ned, utan tar in all solinstrålning som reduceras av väldigt avancerade glas. Det har också varit en väldigt stor del av arkitekturen.

Tanken har varit att ha vita, matta karmar där de stora fönsterglasen ligger som en hinna bakom.

– Himlen och utsikten bakom speglar sig. En solig dag ser man det, att huset liksom svävar. Det är en subtil effekt som fungerar, säger Anders Nyström.

Mer om Peab Center

- Byggnationen påbörjades i augusti 2017 och den 18 november 2019 flyttar Peabs medarbetare in.
- Siktar på BREEAM-certifiering, nivå Very Good
- Huset är Kranmärkt, en nationell hållbarhetsmärkning för verksamheter som väljer kranvatten framför flaskvatten.
- Inuti kontorets stora atrium löper en fantastisk växtvägg med drygt 2500 plantor.
- Förutom att bidra till en bättre luftkvalitet visar forskningen att gröna element kan minska både stress och trötthet hos medarbetare, enligt Peab.

Teresa Ahola

Ämnen i artikeln:

ArchusPeabSolna

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.