Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Passivhus

Publicerad: 20 April 2008, 22:00

Passivhus ett steg mot helhetslösning Ulla Janson, forskare vid Lunds Tekniska Högskola har på uppdrag av Energimyndigheten deltagit i fyra passivhusprojekt. Syftet var att se hur byggandet av Passivhus kan öka i Sverige och titta på vilka hinder som kan dyka upp på vägen…


Källa: Ulla Janson

Passivhus ett steg mot helhetslösning

Ulla Janson, forskare vid Lunds Tekniska Högskola har på uppdrag av Energimyndigheten deltagit i fyra passivhusprojekt. Syftet var att se hur byggandet av Passivhus kan öka i Sverige och titta på vilka hinder som kan dyka upp på vägen.

Fastighetsnytt talade med Ulla Janson som nu är inne i utvärderingsfasen av sitt uppdrag där hon ska bland annat ska titta på faktisk uppmätt energiförbrukning i byggnaderna.

Hur är kunskapen om Passivhus i dag?

Det är en växande kunskap men tyvärr fortfarande ganska låg vad gäller utbildning för hantverkare. Den kunskap som finns har kommit via de hus som har byggts, så de hantverkare som varit med om dessa projekt kan väldig mycket men i övrigt är det ganska låg kunskap.

Behövs det bättre teknik?

De produkter som saknats under projektens gång har först och främst varit fönster men där har vi fått till en väldigt bra utveckling i dag i Sverige med lågenergifönster. Sen behöver vi ytterdörrar med lägre u-värden (värmegenomgångsmotståndet) och det har jag fått indikationer om att det håller på att tas fram hos de flesta större dörrfabrikanter. Det är som sagt ingen idé att isolera väggar om man har dörrar och fönster som släpper ut all värme. Men det är på ventilationssidan det fortfarande behövs nya produkter. Bra tilluftsdon anpassade för bostadsventilation saknas. Det behövs fler aggregat men det finns få aktörer på marknaden så utvecklingen drivs inte mot användarvänlighet och prisbilden är fortfarande ganska hög så vi behöver mer konkurrens på ventilationssidan.

Är Passivhus den bästa lösningen?

Det är en mycket bra lösning men jag hoppas att vi inte stannar av här. Om man tittar på Schweiz till exempel så bygger man dels passivhus, sen använder man lokala material så det går ingen energi på transporter och husen har även integrerade solceller i solskydden så de producerar sin egen el. Det blir en helhetslösning.

Passivhus:

Ett lufttätt och välisolerat hus med mekanisk till- och frånluft. Husen värms i huvudsak upp med hjälp av sol, kroppsvärme och belysning. Kriterierna för passivhus i Sverige är att tillförd effekt får vara max 10 W/kvm (14 W/kvm i den norra klimatzonen).

Mattias Fröjd

© Fastighetsnytt Förlags AB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.