Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Pånyttfödd marknad i Spanien

Publicerad: 22 oktober 2015, 14:15

La Rambla.

Foto: Dreamstime.

Efter krisens hårda slag mot en av Europas största ekonomier blickar nu både mäklare och fastighetsägare i Spanien framåt med en god dos optimism.


Ämnen i artikeln:

Spanien

– För tre år sedan var alla säkra på att Spanien skulle hamna där Grekland är idag. Men nu har vi studsat tillbaka – dramatiskt, säger Arturo Díaz när vi möts på Savills filial i Barcelona, där han är vd.

I dag är han inte ensam om sin ljusa framtidssyn. Annat såg det ut för åtta år sedan. Trots nära 20 år i bostadsbranschen kan inget han tidigare upplevt under sin karriär överträffa varken krisen 2007 eller boomen som ledde upp till den, menar Díaz.

ARTURO-DIAZ-SAVILLS-EVA-PAULSEN

Arturo Diaz. Foto: Eva Paulsen.

– Det var galet. Kring år 2000 gav bankerna pengar till alla och envar som ville köpa eller utveckla. Spanien var helt överbebyggt, det var en enda röra, suckar han.

Året Arturo Díaz talar om byggdes det fler än 700 000 hus i Spanien, att jämföra med landets tidigare genomsnitt på mellan 200 000 och 250 000 nyproduktioner per år. Under krisens mitt sjönk siffran till 40 000, mindre än 7 procent av det maximum som producerades under boomen.

– Förra året såg vi färre än 100 000 nyproduktioner, men det är ändå fler än dubbelt så många som under krisens mitt. Så det går framåt. I dag är vi ett av de länder som får in mest investeringar från olika håll i världen och i min åsikt är sättet att investera i dag mer rationellt. Det är en mycket intressant tid för marknaden, menar han.

Även Maria Larsson, franchisetagare av Bjurfors i Katalonien, ser tydliga tecken på en positiv utveckling. Att nyproduktionerna blir allt fler och affärerna går snabbare visar att marknaden har börjat återhämta sig.

– I dag tar centrala lägenheter i renoverat skick 5-6 veckor att sälja jämfört med när krisen var som värst. Då tog det 3 månader. Det är så klart indikationer på att marknaden mår bättre, säger hon.

Trots de positiva förändringarna hon observerat tror Maria inte på några mirakel. Hon ser inte att marknaden kommer att gå upp igen i raketfart, men inte heller att det kommer vara riskabelt att köpa.

– Det går helt säkert mot ljusare tider i Spanien – men det kommer att ta tid.

Artikeln i sin helhet publiceras i Fastighetsnytt 5/2015 som utkommer fredagen 30 oktober.

Eva Paulsen

Ämnen i artikeln:

Spanien

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.