Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

P-G Persson om första affären: ”Uthyrningen lade grunden till allt”

Publicerad: 3 januari 2020, 06:40

P-G Persson, vd för Platzer, började sin karriär på Skanska. Hans första stora affär var försäljningen av varuhuset Kompassen i Göteborg.

Foto: Marie Ullnert

Ett klassiskt köpcentrum i Göteborg hör till P-G Perssons starkaste affärsminnen.


Ämnen i artikeln:

P-G PerssonPlatzer Fastigheter

Ett klassiskt köpcentrum i Göteborg hör till P-G Perssons starkaste affärsminnen. Efter en lyckad förädling sålde Skanska Kompassen och P-hus City till AP Fastigheter.

P -G Persson, vd på Platzer, började sin karriär som förvaltare på Skanska Fastigheter och minns från den tiden en stor affär, mitt i Göteborg. 1996 såldes affärshuset Kompassen och P-hus City till AP Fastigheter, sedermera Vasakronan. Vid den här tiden hade fastighetsmarknaden återhämtat sig väl efter det tidiga 90-talets kris och det var goda tider igen.

– Skanska hade byggt huset på 60-talet och förvaltat och hyrt ut det sedan dess. Vid mitten av 90-talet tyckte vi att vi var klara med att förädla fastigheten och redo att sälja, säger P-G Persson.

Ändrade upplägget

Förädlingen bestod bland annat i att införa en helt ny struktur i parkeringshuset, med systemet Skidata, som automatiserade driften på ett sätt som gjorde stor skillnad.

– Tidigare hade vi personal som satt i kassorna och tog betalt, säger P-G Persson.

Läs även: Gustaf Hermelin ser tillbaka på första affären

Förädling skedde också i själva Kompassen. Här fanns två lokaler ovanpå själva varuhuset som hade stått tomma sedan varvskrisen på 70-talet.

– Dessa lokaler lyckades vi hyra ut innan vi sålde. Att lyckas med det var en stor grej för oss, säger P-G Persson.

P-G Persson har fram till att han tillträdde som vd på Platzer arbetat med förvaltning snarare än förvärv av fastigheter, men från Kompassenaffären har han tagit med sig vikten av att bygga nätverk i branschen.

– Jag träffar fortfarande dem som jobbade på AP Fastigheter på den tiden, säger han.

Tvåstegsraket

Vasakronan äger än i dag Kompassen och har fortsatt förädlingen av fastigheten, som nu ingår i kvarteret Fredstan som man marknadsför tillsammans med Hufvudstaden.

– En annan lärdom jag tog med mig från affären är just att förädla för att sedan sälja, säger P-G Persson.

Anders Siljevall
anders.siljevall@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.