Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Överklaganden om Slussen utan bifall

Publicerad: 26 september 2013, 10:45

När staden slöt en överenskommelse med Atrium Ljungberg om Glashuset på Slussen inkom ett antal överklaganden som bland annat tog upp likabehandlingsprincipen och förbudet mot individuellt riktat stöd till enskilda näringsidkare.


Ämnen i artikeln:

Atrium LjungbergSlussenStockholms stad

Bakgrunden är att Atrium Ljungberg ansåg att i den föreslagna detaljplanen har en stor byggrätt för kontor och publika ytor för caféer och övrig service placerats framför Atrium Ljungbergs fastighet Glashuset vid Slussen. Därför överklagade Atrium Ljungberg detaljplanen till Mark- och miljödomstolen. Parterna enades senare om att Atrium Ljungberg får en markanvisning för de planerade byggnaderna på Stadsgårdsleden, framför fastigheten Glashuset och att tomträttsavgälden för Glashuset justeras under åtta år, motsvarande 80 miljoner kronor.

Beslutet har överklagats av ett 90-tal personer. Man pekar bland annat på att markanvisningen till Atrium Ljungberg AB och nedsättningen av tomträttsavgälden för Glashuset är en kompensation för medgivande till den nya detaljplanen och att beslutet strider mot likabehandlingsprincipen, retroaktivitetsförbudet och förbudet mot individuellt riktat stöd till enskilda näringsidkare i kommunallagen.

Förvaltningsrätten har begärt att Stockholms stad yttrar sig i ärendet som sammanfattningsvis skriver i sitt yttrande att ”klagandena inte har anfört någon omständighet som medför att det överklagade beslutet kan anses olagligt i något av de hänseenden som anges i 10 kap 8 § kommunallagen. Överklagandena ska därför lämnas utan bifall.”

Frågan avgörs i Förvaltningsrätten.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.