Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Orosmoln över tysk ekonomi

Publicerad: 5 mars 2016, 08:18

Tomas Pousette.

Den kinesiska ekonomin, oljepriset, brittisk folkomröstning om utträde ur EU, presidentvalet i USA – listan över risker för den globala tillväxten är lång. Till listan över risker kan man nu också lägga en ny kandidat, den tyska konjunkturen.


Ämnen i artikeln:

Tomas PousetteTyskland

Tyskland är fortfarande i hög grad en industrination där tjänstesektorn inte har samma tyngd som i många andra jämförbara länder. Den viktigaste indikatorn på konjunkturläget i den tyska industrin är utan tvekan IFO-institutets enkäter. IFO-index, som mäter nuläget och förväntningarna i tysk industri på sex månaders sikt, har en lång historia och hög tillförlitlighet.

Det är därför oroande när förväntningarna i den tyska industrin faller brant, som i den senaste enkäten i februari. Förväntningsindex minskade från 102,3 i januari till 98,8 i februari, det vill säga med 3,5 enheter. Under de senaste 25 åren har IFO:s förväntningsindex bara backat med mer än 3 enheter vid ytterligare tio tillfällen, varav tre i samband med finanskrisen 2008.

Ett så stort fall i förväntningsindex som i februari är således sällsynt. När förväntningarna i tysk industri har befunnit sig i utförsbacke har botten i allmänhet legat kring ett index på 94. Står sig det mönstret nu också, så kommer företagens förväntningar att bli ännu mer pessimistiska framöver.

Drivkraften i den tyska ekonomin har varit en stöttepelare för hela euroområdet under de senaste åren. För den exportberoende svenska ekonomin är den tyska marknaden av central betydelse. Börjar den tyska motorn nu hacka när den kinesiska ekonomin växlat ner och den amerikanska tillväxten är osäker, så bådar det inte gott för den internationella konjunkturen.

IFO-index har inte en historia av stora överraskningar där kraftiga nedgångar snabbt förbyts till uppgångar. Kanske får man ändå hoppas att det den här gången är tillfälligheter som bidragit till raset i de tyska industriföretagens förväntningar i februari.

Tomas Pousette
Pousette Ekonomianalys AB

Ämnen i artikeln:

Tomas PousetteTyskland

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.