Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

“Oro hos fastighetsägare utanför städerna”

Publicerad: 1 mars 2016, 08:17

Illustration: Petter Furå.

2015 var ett starkt år för fastighetsbranschen, mycket tack vare låga räntor, begränsat utbud och brist på bra investeringsalternativ – en trend som förväntas fortsätta under året. Dock har oron för utvecklingen i mer sekundära lägen utanför storstäderna ökat.


Ämnen i artikeln:

FastighetsägarnaTomas Ernhagen

2015 var ett starkt år för fastighetsbranschen, mycket tack vare låga räntor, begränsat utbud och brist på bra investeringsalternativ – en trend som förväntas fortsätta under året. Dock har oron för utvecklingen i mer sekundära lägen utanför storstäderna ökat.

Detta visar Fastighetsägarnas Sverigebarometer, en undersökning som omfattar 500 fastighetsägare i landet.

Dessa kan blicka tillbaka på ett bra år, då kommersiella fastigheter till ett värde av närmare 150 miljarder bytte ägare. Drygt 80 procent av landets fastighetsägare är enligt enkäten nöjda med lönsamhetsutvecklingen.

– Intresset för fastigheter i allmänhet och för kontorsfastigheter i synnerhet har varit stort de senaste åren, vilket knappast är förvånande. Avkastningen har ju varit betydligt bättre än på statsobligationer som, rätt eller fel, oftast ses som alternativet till fastighetsplaceringar, säger Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen.

Det stora intresset har alltså fortsatt att pressa ned direktavkastningskraven. I Stockholms bästa lägen ligger det just nu på historiskt låga 3,75 procent. Motsvarande nivåer i Göteborg och Malmö är 4,5 och 5,25 procent.

– Det är låga nivåer, men ska man tro fastighetsägarna finns det potential för ytterligare nedgångar i de större städerna. De flesta räknar med att vakanser och hyror ska utvecklas positivt även 2016, och det finns inget som tyder på att räntorna kommer att stiga från nuvarande låga nivåer inom överskådlig tid, säger Tomas Ernhagen.

Det finns dock vissa orosmoln. Tillgången till bankfinansiering uppges förvisso vara fortsatt god, men det har blivit svårare att finansiera sig via preferensaktier och företagsobligationer.

60 procent av landets fastighetsägare uppger att de inte planerar några större fastighetsköp under 2016. Den beror enligt enkäten främst på svårigheten att hitta köpvärda objekt. 23 procent av fastighetsägarna anger dock oro för marknadsutvecklingen som främsta skäl. Det är en kraftig uppgång jämfört med föregående år då endast 5 procent var av den uppfattningen.

– Det finns också en ökad oro bland fastighetsägare utanför de större städerna när det gäller marknadsutvecklingen. En majoritet av dem är tveksamma till köp av fastigheter i vad som kan uppfattas som sekundära lägen. Det skulle kunna innebära att den sammanpressning av direktavkastningskraven som vi sett de senaste åren nått vägs ände och att vi nu står inför en omvärdering av risken mellan objekt i attraktiva och mer sekundära lägen, säger Tomas Ernhagen.

Här kan du ta del av hela undersökningen.

Redaktionen

Källa: Fastighetsägarnas Sverigebarometer

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.