Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Öppenhet ger tryggare boendemiljöer

Publicerad: 28 Oktober 2010, 22:00

Öppenhet ger tryggare boendemiljöer Öppenhet och tydlighet är nyckelorden för att skapa trygghet. Det var huvudbudskapet i rapporten ”Trygghet i boende” från Stiftelsen Tryggare Sverige och JM. I rapporten pekar författarna på riskerna med att bygga bostadsområden som är avgränsade och stängda för allmänheten…


Källa: Pressmeddelande JM

Öppenhet ger tryggare boendemiljöer

Öppenhet och tydlighet är nyckelorden för att skapa trygghet. Det var huvudbudskapet i rapporten ”Trygghet i boende” från Stiftelsen Tryggare Sverige och JM. I rapporten pekar författarna på riskerna med att bygga bostadsområden som är avgränsade och stängda för allmänheten.

Åtgärdsförslagen, som sammanfattas i ett nationellt trygghetsprogram, handlar mindre om stängsel och lås och mer om trygghetsskapande åtgärder som exempelvis ljusa innergårdar, naturliga mötesplatser och tvättstugor i entréplan.

– Många människor känner sig otrygga i samhället idag. Resultatet blir fler övervakningskameror, dubbla lås och slutna bostadsområden, så kallade gated communities, vilket är olyckligt eftersom det riskerar att leda till känslan av ökad otrygghet istället för tvärtom, säger Karl-Åke Pettersson, ordförande för Stiftelsen Tryggare Sverige.

De viktigaste åtgärderna för att minska brottsligheten och öka tryggheten sammanfattas i ett nationellt trygghetsprogram och handlar om den rumsliga utformningen av städer, bostadsområden och byggnader.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.