Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Opinion: “Ett gott råd till regeringen”

Publicerad: 19 januari 2016, 16:39

Martin Willén och Ulrika Jansson från Örebro kommun.

I onsdags meddelade regeringen att man vill samarbeta om ökat bostadsbyggande med allianspartierna och vänsterpartiet. Vårt råd till parterna inför de samtal som nu ska ske är att inte fokusera på regeländringar. Gör ni det kommer ni sannolikt att missa målet, skriver representanter från Örebro kommun.


Ämnen i artikeln:

ÖrebroRegeringen

I onsdags meddelade regeringen att man vill samarbeta om ökat bostadsbyggande med allianspartierna och vänsterpartiet. Ett i grunden positivt budskap då samarbete över politiska gränser skulle kunna leda till en mer långsiktig och stabil politik för stadsbyggandet.

Men regeringens utspel kommer i ett akut läge med ett väldigt uppskruvat tonläge i bostadsdebatten där många, vanligtvis sansade, debattörer lanserar förslag till åtgärder med kortsiktiga perspektiv och bristande helhetssyn. Där tanken om en morgondag där våra städer ska fungera långsiktigt och utvecklas hållbart tycks ha försvunnit. Och i det skenet kan regeringens utspel ses som ett försök att genom drastiska lagstiftningsåtgärder visa på handlingskraft och kortsiktigt dämpa den bostadspolitiska debatten.

Men här vill vi komma med ett råd. De bostadspolitiska frågorna är många och kommer inte lösas genom separerade åtgärder, utan måste hanteras i ett sammanhang. Trots att frågorna handlar om både finans- och skattepolitik, hyresreglering, lagstiftningar, konkurrensfrågor och så vidare har ett särskilt stort fokus i debatten de senaste åren lagts på reglerna för byggande i Sverige. Det har sagts att hindren för snabbare byggprocesser ligger i plan- och bygglagen, Boverkets byggregler, statliga krav via länsstyrelserna och så vidare.

Flera gånger på kort tid har också reglerna ändrats. Ibland lite mer omfattande förändringar, ibland mindre justeringar. Varje gång reglerna ändrats de senaste sex åren, i syfte att skapa bra långsiktiga lösningar, har det lett till osäkerhet och långsammare processer. Nya regler innebär alltid att processer och arbetssätt måste göras om, kunskap spridas, ny praxis måste utvecklas och oklarheter måste redas ut. Detta drabbar myndigheter och aktörer så att det försvårar och fördröjer byggandet. Eftersom förändringarna har kommit tätt inpå varandra har de initiala försämringarna knappt upphört innan det blivit dags för nya förändringar med nya initiala försämringar.

Men, frågar sig säkert många, om lagstiftningen är en katastrof kanske det kan vara värt det? Något bättre måste väl fram och en ytterligare försämring av något som inte fungerar är väl OK? Jo, så skulle man kunna argumentera om det faktiskt var så att den nuvarande lagstiftningen inte fungerade. Men så är det inte. Den nuvarande lagstiftningen möjliggör både snabba och smidiga processer samtidigt som den gör det möjligt för det offentliga Sverige att bygga städer som kan fungera bra även i framtiden. Det är inte så mycket själva lagstiftningen som sättet att arbeta med den som på många håll inte fungerar tillräckligt bra.

I Örebro kommun har vi mycket målmedvetet arbetat med att skapa snabba, smidiga och smarta processer för stadsbyggandet. Med hjälp av tydligt ledarskap, duktiga medarbetare och nära samarbete mellan politik och förvaltning har vi lyckats med det som kritiker säger inte går med gällande lag. Som exempel kan nämnas att en detaljplan i Örebro i normalfallet tar mellan 6 månader och ett år att ta fram, att mark anvisas i en takt och på ett sätt som gör att det byggs långt över riksgenomsnittet antal bostäder i relation till befolkningsantal och att ca 40% av alla bygglov hanteras inom en vecka och 7 av 10 inom tre veckor.

Och kan vi, så kan även andra. Och faktum är att även flera andra kommuner har snabba och smidiga processer. Men debatten har kommit att domineras av bristande omvärldsanalys och påståenden om lagstiftningen baserat på de värsta exemplen av tillämpningen och inte de bästa. Och det finns inget som pekar mot att de som idag har svårast att skapa snabba och smidiga processer med gällande lagar kommer kunna göra det imorgon bara för att lagarna ändras.

Vårt råd till parterna inför de samtal som nu ska ske är att inte fokusera på regeländringar. Gör ni det kommer ni sannolikt att missa målet. Vi har en akut bostadskris i landet och har inte tid med förändringar som initialt leder till försämringar. Titta istället närmre på de kommuner och de aktörer som har riktigt goda exempel, fundera på vad som gör att vi lyckas och basera era beslut om fortsatta åtgärder utifrån det istället.

Ulrika Jansson
Planeringschef, Örebro kommun

Martin Willén
Biträdande stadsbyggnadschef, Örebro kommun

Ämnen i artikeln:

ÖrebroRegeringen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.