Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Omstridd och omtyckt stadsdel växer fram i Sydney

Publicerad: 3 september 2016, 17:05

En konstnärs tolkning av Barangaroo.

Barangaroo är en ny innerstadsdel på 22 hektar nere vid turistkvarteret Darling Harbour. Förr låg en containerterminal på platsen och strandlinjen var avstängd för allmänheten. Men nu öppnar den gamla hamnen sakteligen upp sig för Sydneyborna. Första spadtaget togs 2012 och stadsdelen förväntas vara färdigbyggd år 2024.


Inte sedan den olympiska parken, som stod klar 2000, har Sydney gått igenom en liknande stadsförvandling. Fastighetsutvecklaren och byggherren Lendlease går så långt som att säga att Barangaroo är ett av de mest betydelsefulla pågående stadsbyggnadsprojekten i världen.

Den gamla containerterminalen har blivit indelad i tre zoner. Zonerna ligger på rad efter varandra som ett pärlhalsband. Närmast Darling Harbour har vi Barangaroo South. Därefter Central Barangaroo och längst i norr på en udde, med utsikt över Sydneys ikoniska hamnbro, Sydney Harbour Bridge, ligger parken Barangaroo Reserve.

För att inte göra om samma misstag som när Darling Harbour byggdes på 1980-talet och helt “glömma bort” grönområden kommer 11 hektar utav Barangaroos totala 22 hektar att utgöras av parker, promenadstråk och torg. Eller, det var tanken i den första genomklubbade planen för Barangaroo. Senare beslöt maktens kvinnor och män att fler byggnader behövdes och grönområdena reducerades till 9,3 hektar.

Barangaroo Reserve (5,7 hektar) blev klar först. Den invigdes i juni förra året. Parken stoltserar med 75 000 inhemska växter och träd. Dess landskapsdesign är baserad på hur det såg ut på udden innan européerna koloniserade kontinenten. Projektledare och landskapsarkitekten Adrian Pilton från Johnson Pilton Walker berättar hur de tänkte.

— Vi tog tag fasta på idén om att förvandla betongplattan till hur det såg ut före 1836. Från målningarna som vi har haft att tillgå har vi gjort en designad imitation. Vi har letat upp vilka träd och växter som fanns i Sydneys hamn och planterat dessa i parken. De växer otroligt bra på platsen.

Läs hela artikeln om Barangaroo i Fastighetsnytt nr 4 som kommer ut 16 september.

Ulrika Eriksson

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.