Lördag15.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Ombildning

Publicerad: 13 Februari 2008, 23:00

Nyckelord: ombildning, hyresrätt, bostadsrätt, fastighetsvärdering ”Troligt att 15 000 till 20 000 lägenheter ombildas” Ombildningen av hyresrätter i de kommunalägda bostadsbolagen ser ut att leda till intäkter på cirka 20 miljarder kronor för Stockholms stad. Den bedömningen gör Hans Pettersson som är affärsutvecklare på Stockholm Stadshus AB…


Källa: Hans Pettersson, ULI Swedens seminarium ”Stockholms stad som fastighetsägare”

”Troligt att 15 000 till 20 000 lägenheter ombildas”

Ombildningen av hyresrätter i de kommunalägda bostadsbolagen ser ut att leda till intäkter på cirka 20 miljarder kronor för Stockholms stad. Den bedömningen gör Hans Pettersson som är affärsutvecklare på Stockholm Stadshus AB.

Totalt är det cirka 32 000 lägenheter som är aktuella för ombildning i Stockholm. Räknar man med ett snittpris på 20 000 kronor per kvadratmeter skulle de totala intäkterna kunna bli cirka 30 miljarder kronor. Med hänsyn tagen till intresset för att köpa i de olika delarna av staden är det enligt Hans Petterson mer troligt att mellan 15 000 och 20 000 lägenheter ombildas. Eftersom en stor andel av de lägenheter som kommer att ombildas ligger i mer attraktiva centrala lägen skulle snittpriset bli högre än 20 000 kronor per kvadratmeter. Exempelvis accepterade bostadsrättsföreningen i fastigheten ”Utkiken” på Folkungagatan ett pris strax under 30 000 kronor per kvadratmeter när de valde att köpa.

”Ungefär 50 procent tackar ja”

Prisfrågan är intressant eftersom det inte rör sig om objekt som säljs på en öppen marknad. Försäljningarna bygger i det här fallet på värderingar och motparten är känd i förväg. Föga förvånande har detta förfarande föranlett debatt.

– Man kan säga att om vi får accept från bostadsrättsföreningar i 100 procent av fallen så har priset varit för lågt. Om 100 procent tackar nej har priset varit för högt. Vilken procentsats indikerar då att värderingsföretagen har kommit fram till ett rimligt pris? När det omvandlades hyresrätter under det borgerliga styret under åren 1998 till 2002 tackade ungefär 50 procent av föreningarna ja. Enligt min bedömning kommer vi att hamna på den nivån den här gången också, säger Hans Petterson.

Motiven skiljer sig mellan inner- och ytterstad

Det har visat sig att de som bor i ytterstaden generellt sett har varit mindre intresserade av att köpa sina bostäder än vad den politiska ledningen i förhand räknade med. Hans Pettersson tror att om de värderingsföretag som arbetar med ombildningarna på stadens uppdrag hade analyserat situationen noggrannare hade bilden delvis kunnat vara en annan.

– I attraktiva områden drivs de boende av intresse för att bostaden kommer att öka i värde. Det motivet att köpa blir mindre relevant ju längre ut i ytterstaden man kommer. Det enda motiv som finns kvar är då möjligheten att sänka sina boendekostnader. Om det visar sig att det inte blir billigare att köpa sin bostad än att hyra den låter man bli. Värderingsföretagen hade nog behövt ta större hänsyn till detta i sina värderingar.

Totalt äger de kommunala bostadsbolagen i Stockholm cirka 100 000 lägenheter.

Daniel Bergstrand

© Fastighetsnytt Förlags AB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.