Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Ola Serneke: “Varje åtgärd kan få fel effekt”

Publicerad: 8 Maj 2018, 12:27

Ola Serneke

Foto: BIM Alliance

Ola Serneke reagerar ytterst svalt på Boverkets mörka byggprognoser tack vare senaste årens överhettning på marknaden. Att antalet bygglov och investeringar minskar är snarare en normalisering. Men långsiktigheten hänger på politiska beslut: “Det vore helt fel att börja rota och ta fram fler styrande åtgärder”, säger han.


Ämnen i artikeln:

Ola Serneke

Ola Serneke reagerar ytterst svalt på Boverkets mörka byggprognoser tack vare senaste årens överhettning på marknaden. Att antalet bygglov och investeringar minskar är snarare en normalisering. Men långsiktigheten hänger på politiska beslut: “Varje åtgärd kan få fel effekt och till slut kanske man tvingas lägga locket på totalt”, säger han.

Avmattningen på bostadsmarknaden har en rad positiva effekter, inte minst när det gäller kvalitet, prisstabilisering och sund konkurrens. Det menar Ola Serneke, grundare och vd för Serneke Groups.

– Det var lite väl överhettat ett tag. Det känns sunt att byggtakten saktar ner till en normal nivå, som bättre matchar kapaciteten, säger han till Fastighetsnytt.

Han håller med bostadsminister Peter Eriksson (MP) om att nedgången slår hårdast mot lyxsegmentet. För efterfrågan på hyresrätter, skolor, vårdhem, äldreboenden, lagerlokaler och kontor är fortsatt högt i alla tillväxtområden.

– Jag ser ingen avmattning på marknaden för hyresrätter och vanliga bostadsrätter. Det är snarare så att spekulationsköpen nu uteblir, vilket innebär att man får rätt kunder direkt. Kunder köper för att faktiskt bo i lägenheten.

Bolagets största projekt, Karlastaden i Göteborg, har inte påverkats av konjunkturen alls när det gäller prissättning av bostadsrätter och de flesta kontrakten är redan sålda i höghusdelen i första etappen.

– Men vi ska bygga 1 500 lägenheter till i området. Vi har även en uppsjö andra projekt runt hela Sverige, ända från Trelleborg till Uppsala. Allmännyttan i Sverige motsvarar hela 60 procent av vår omsättning.

Han är glad över att mediebevakningen och nya amorteringskravet tillsammans har resulterat i prisstabiliseringen på marknaden.

– Det får inte bli för mycket inflation i markpriser, vilket hände i framför allt Stockholm. Priset bör styras av rätt saker, det vill säga boendekostnaden. Jag tycker därför att det är vettigt att markpriserna sjunker.

Göteborg har inte haft samma uppgång och där hann marknaden aldrig komma upp till lika skyhöga prissättningar på vare sig mark eller slutpris, tillägger Ola Serneke. Han tycker egentligen inte att markpriset för en hyresrätt bör överstiga 5 000 kronor per boyta.

– Att sälja bostadsrätter i B+-lägen för 40 000 kronor kvadraten är inte optimalt för en hållbar ekonomi och en sänkning på 50 procent kan göra stor skillnad. Vi skulle kunna bygga betydligt fler lägenheter som är mindre till ytan men har lika bra funktioner som förut.

Vad tycker du om de nya regleringarna?
– Amorteringskravet är sunt för att dämpa prisuppgången eftersom räntorna varit så låga. Det har gett effekt. Om man räknar på en lägenhet på 8,5 miljoner kronor, där ägaren har hög belåning och lite kontantinsatser, så blir amorteringen hög, vilket dämpar prisutvecklingen.

Men han tillägger att för många åtgärder på en och samma gång aldrig är bra.

– Det påverkar hyresmarknaden och byggandet negativt direkt, eftersom det blir dyrare att förvalta. Varje åtgärd kan tillsammans få fel effekt och till slut kanske man tvingas lägga locket på totalt.

Hur djupa riskbedömningar gör man från politiskt håll?
– Jag tror att man har försökt analysera riskerna, men det gäller att inte addera för många åtgärder. Låt i stället läget sjunka in och normaliseras nu, för att se hur marknaden fortsätter framåt. Jag tycker att det vore helt fel att börja rota och ta fram fler styrande åtgärder i det här läget.

Teresa Ahola

Ämnen i artikeln:

Ola Serneke

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.