Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

”Ökar förståelsen från båda håll”

Publicerad: 15 februari 2016, 17:00

Obs: bilden är ett montage.

Ett i allt större grad förekommande fenomen på den svenska fastighetsmarknaden verkar vara att fastighetsbolag knyter till sig före detta politiker. Det kan röra sig om både operativa roller och om styrelsearbete men det vanligaste verkar dock, än så länge, vara att politikerna tar sig an styrelsearbete.


Nyligen meddelade fastighetsbolaget Heimstaden att tidigare bostadsministern Stefan Attefall hade knutits till bolaget som rådgivare. Hans roll blir att ”bistå med rådgivning samt analys- och utredningsarbete för att identifiera ytterligare tillväxtmöjligheter samt stärka Heimstadens roll som en ansvartagande samhällsaktör gentemot näringsliv och kommuner,” som det heter i ett pressmeddelande.

”Stefan Attefalls gedigna erfarenhet, kunskap och kontaktnät är en viktig del i våra ambitioner att växa och bidra till samhällsbyggandet,” lade vd:n för Heimstaden, Patrik Hall, sedan till.

Den tidigare bostadsministern är inte den enda politikern som Heimstaden knutit till sig. Även Kent Persson, tidigare partisekreterare i Moderaterna och kommun- och landstingspolitiker i Örebro, har mot slutet av 2015 rekryterats till bolaget, i en operativ roll som utvecklingschef.

Dessa rekryteringar är en del av ett fenomen som verkar ha vuxit sig allt starkare på svensk fastighetsmarknad de senaste åren. Fastighetsbolag knyter till sig politiker som lämnat politiken, ofta till styrelsearbete.

Som exempel på detta kan nämnas att Fastator i december meddelade att tidigare utrikesministern Carl Bildt och tidigare näringsministern Björn Rosengren klivit in i bolagets styrelse. Fastator blev under sommaren ett börsbolag sedan man gjort ett omvänt bolagsförvärv av Rehact Energy System och apporterat in Offentliga Hus fastigheter i bolaget. Innan Bildt och Rosengren satt bland andra Ulf Adelsohn i styrelsen för bolaget men då bör det tilläggas att Offentliga Hus hade en mycket stark politisk prägel då Ulf Adelsohn, före detta partiledare i Moderaterna och kommunikationsministier i Torbjörn Fälldins andra regering, samt Mats Hulth, socialdemokratiskt finansborgarråd i Stockholm på 90-talet, stod bakom det. Vidare var Adelsohns son Erik vd för bolaget.

politiker i f-bolag

Kunskap inom verksamhetsområdet
Att fastighetsbolag vill knyta till sig folk med politisk erfarenhet och kända namn inom politiken är kanske inte så konstigt. Få branscher har en lika stor kontaktyta med den politiska världen, särskilt inom den kommunala sfären, och få branscher har ett lika stort behov av att kunna påverka den politiska debatten. Ta till exempel frågan om företagsskatteutredningen och den ständigt återkommande frågan om plan och bygglagen, pbl. Dessutom, som Gustaf Hermelin, vd för börsnoterade fastighetsbolaget Catena påpekar, handlar fastigheter som bransch om en form av samhällsbyggande.

– Få har ett bättre grepp om detta än en politiker så det är för mig ganska logiskt att folk med erfarenhet av politiskt arbete utgör en rekryteringsbas till styrelser, säger han.

I styrelsen för Catena, som är specialiserade på logistikfastigheter, sitter sedan våren 2015 Catharina Elmsäter-Svärd, moderat infrastrukturminister i Fredrik Reinfeldts andra regering.

– Catharina bidrar bland annat med en fantastisk kunskap när det gäller framtidens infrastruktur och frågor kopplade till detta. Det spelar en central roll inte minst när det gäller etablering av nya logistikanläggningar, säger Gustaf Hermelin.

Erfarenhet av politisk dialog viktigt
En annan tidigare infrastrukturminister som sitter i ett svenskt fastighetsbolags styrelse är Ulrika Messing, socialdemokratisk infrastrukturminister i Göran Perssons regering från 2002-2006. Hon valdes in i Wallenstams styrelse år 2008 och har suttit där sedan dess. Även tidigare finansministern Erik Åsbrink sitter i styrelsen för Wallenstam och har gjort sedan millennieskiftet.

Fastighetsnytt ställer Hans Wallenstam, vd och huvudägare i Wallenstam, frågan om huruvida politiker i fastighetsbolag är ett ökande fenomen i svensk fastighetsbransch.

– Jag vet inte om det blivit vanligare men framförallt bostadsutveckling och politik står ju nära varandra.

Han påpekar att exempelvis bostäder och nybyggnation av sådana alltid är föremål för politisk diskussion och därmed kan individer med bakgrund inom politik och erfarenhet av politisk dialog tillföra mycket i fastighetsbolag som äger och utvecklar bostäder.

Wallenstam har enligt vd:n en lång tradition av att ha styrelseledamöter med politisk erfarenhet. Utöver de nuvarande styrelseledamöter som nämndes ovan har till exempel Sören Mannheimer, socialdemokratisk KSO i Göteborg 1985-1988, varit ordförande i Wallenstam.

– Jag tror att det är bra både för politiken och för företagen att man närmar sig varandra. Inte minst för utmaningen vi står inför med ett sådant enormt underskott på bostäder, säger Hans Wallenstam.

Bidrar med kunskap om region och viktiga frågor
Maud Olofsson, med bakgrund som Centerpartiledare och vice statsminister samt närings- och energiminister valdes in i fastighetsbolaget Diös styrelse år 2011. Hon anser att det är viktigt att de skarpa gränserna mellan politik och näringsliv mår bra av att fler byter arbetsuppgifter emellanåt. Det ökar förståelsen från båda håll.

– Vad gäller Diös så bidrar jag främst med kunskap om Norra Sverige, om samhällsplanerings- energi och miljö- och jämställdhetsfrågor. Eftersom jag jobbat och bott i de tre nordligaste länen så har jag också god kunskap om hur man tänker kring samhällsutveckling i många kommuner. Min politiska erfarenhet ger mig också kunskap kring politiska processer och lagstiftning i byggande-,  planerings- och samhällsutvecklingsfrågor. Jag har ju lite erfarenhet som fastighetsägare också från min tid som tidigare vd i Umeå, säger Maud Olofsson.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.