Tisdag11.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Ökad försäljning i detaljhandeln

Publicerad: 27 Februari 2011, 23:00

Ökad försäljning i detaljhandeln Försäljningsvolymen ökade med 2,8 procent i januari jämfört med samma månad förra året. Dagligvaruhandeln minskade med 0,1 procent och sällanköpsvaruhandeln ökade med 5,4 procent…


Källa: Pressmeddelande Statistiska Centralbyrån

Ökad försäljning i detaljhandeln

Försäljningsvolymen ökade med 2,8 procent i januari jämfört med samma månad förra året. Dagligvaruhandeln minskade med 0,1 procent och sällanköpsvaruhandeln ökade med 5,4 procent.

Omsättningen för detaljhandeln mätt i löpande priser ökade med 2,1 procent mellan januari 2010 och januari 2011. Dagligvaruhandeln ökade med 0,4 procent och sällanköpsvaruhandeln ökade med 3,5 procent.

Detaljhandelns försäljningsvolym minskade med 0,1 procent mellan december 2010 och januari i år. Under den senaste tremånadersperioden (november-januari) minskade försäljningsvolymen med 0,1 procent, jämfört med närmast föregående tremånadersperiod (augusti-oktober). Båda dessa uppgifter är kalenderkorrigerade och säsongrensade.

HUI kommenterar:

Inledningen på 2011 blev något svagare än avslutningen på fjolåret. För sporthandeln blev januari den svagaste månaden på drygt fem år. Förklaringen ligger i att den långa, snörika och kalla vintern har lett till varubrist hos handlarna samtidigt som jämförelsemånaden är stark.

Sällanköpsvaruhandeln fortsätter att utvecklas betydligt starkare än dagligvaruhandeln och med hänsyn tagen till de prisminskningar som sker inom sällanköpsvaruhandeln blir ökningen än kraftigare i volym. Prisökningen i dagligvaruhandeln var relativt låg i januari, HUI:s bedömning är att vi kommer att få se kraftigare prisökningar framöver till följd av stigande råvarupriser. Även delar av sällanköpsvaruhandeln påverkas av högre råvarupriser. Motverkande är en historiskt stark krona, vilket gör inköpskostnaderna lägre.

Januari är omsättningsmässigt en av de minst betydelsefulla månaderna på året och utvecklingen bör därför inte användas som en prognos för helåret. Månaden omsatte 45 miljarder kronor, att jämföras med december som omsatte 65 miljarder kronor. Bedömningen är att ökningstakten blir starkare under året. En stark återhämtning för svensk ekonomi, optimistiska hushåll och minskad arbetslöshet talar för ännu ett starkt detaljhandelsår. HUI:s prognos för helåret 2011 ligger på 3,5 procent.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.