Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Ökad energianvändning för flerbostadshus

Publicerad: 7 november 2011, 23:00

Ökad energianvändning för flerbostadshus
Energianvändningen för uppvärmning av flerbostadshus och lokaler ökade under 2010. Det visar ny statistik från Energimyndigheten. Ett flerbostadshus använde i genomsnitt 158 kWh per kvadratmeter till uppvärmning och varmvatten…


Källa: Pressmeddelande Energimyndigheten

Ökad energianvändning för flerbostadshus

Energianvändningen för uppvärmning av flerbostadshus och lokaler ökade under 2010. Det visar ny statistik från Energimyndigheten. Ett flerbostadshus använde i genomsnitt 158 kWh per kvadratmeter till uppvärmning och varmvatten.

Totalt användes 29 terawattimmar (TWh) till uppvärmning och varmvatten i flerbostadshus 2010, vilket är en ökning med 3 TWh jämfört med 2009. I lokaler ökade energianvändningen från 18 TWh till drygt 19 TWh under samma period.

– Ökningen kan delvis förklaras med att 2010 var ett betydligt kallare år än 2009, säger Lars Nilsson, handläggare vid Energimyndigheten.

I genomsnitt användes 11 500 kilowattimmar (kWh) till uppvärmning och varmvatten i en lägenhet 2010. Energianvändningen var 158 kWh per kvadratmeter i flerbostadshus och 146 kWh per kvadratmeter i lokaler. Detta kan jämföras med 2009 då det användes 10 900 kWh per lägenhet, 148 kWh per kvadratmeter i flerbostadshus och 135 kWh per kvadratmeter i lokaler.

Fjärrvärmen dominerar för uppvärmning

Fjärrvärmen är det klart dominerande uppvärmningssättet, och stod för över 90 procent av energianvändningen för uppvärmning och varmvatten i flerbostadshus. För lokaler stod fjärrvärmen för drygt 80 procent.

Användningen av olja fortsätter att minska för både flerbostadshus och lokaler. Under 2010 stod olja för drygt 1 procent av energin för uppvärmning och vatten i flerbostadshus.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News