Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Ödesdag för Öresunds-samarbete

Publicerad: 10 september 2015, 05:38

Öresundsbron

Torsdagen blir något av en ödesdag för det dansk-svenska Öresundssamarbetet ”Greater Copenhagen”. De danska kommunerna vill ha dominans över ordförandeskapet, något som Skåne satt sig emot. På torsdagen träffas de danska kommunerna för att fatta beslut.


Ämnen i artikeln:

Greater CopenhagenSkåneDanmark

Torsdagen blir något av en ödesdag för det dansk-svenska Öresundssamarbetet ”Greater Copenhagen”. Som Fastighetsnytt tidigare rapporterat vill de danska kommunerna ha dominans över ordförandeskapet, med två tredjedelar av makten – något som Skåne satt sig emot.

På torsdagen träffas de 46 danska kommunerna för att fatta beslut om Greater Copenhagensamarbetet.

Enligt NewsÖresund har dagordningarna till mötena ett tydligt budskap till de skånska politikerna, nämligen att de måste acceptera dansk dominans om samarbetet ska leva vidare.

I dagordningen står det bland annat ”Om vi inte kan komma överens om ovanstående, inklusive en rotation av ordförandeskapet mellan de tre geografierna (Region Hovedstaden, Region Själland och Region Skåne reds.anm), vill de danska parterna upplösa Öresundskommittén och etablera en organisation för Greater Copenhagen, som inledningsvis består av 46 själländska kommuner och två regioner, men med möjlighet för att intresserade skånska kommuner kan ansluta sig”.

Det nya samarbetet är tänkt att ersätta dagens Öresundskommitté. Under sommaren har man kommit överens om att det samarbete som idag finns i Danmark, ska döpas om och revitaliseras i ”Greater Copenhagen & Skåne Committee”, GCSC. De skånska politikerna har tidigare sagt nej till en tredelning av ordförandeskapet, och vill att det ska växla mellan Sverige och Danmark vartannat år.

– Från svensk sida går vi in med lika mycket pengar som från dansk sida och då är det orimligt att inte vara jämbördiga parter. Men i Danmark ser man det här som ett samarbete mellan tre regioner, sa Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunalråd i Malmö då.

I dagordningen beskrivs skillnaderna som att den skånska sidan ser samarbetet mer som ett gränsöverskridande sådant mellan två länder än som ett ”mellanregionalt tillväxtsamarbete mellan 79 kommuner och tre regioner”.

Maria Nordlander

Källa: NewsÖresund

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.