Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Nytt samarbete ska ge “Northvolt-bostäder”

Publicerad: 26 september 2019, 10:39

Styrelsen för Byggrätt Norr är Wilhelm Risberg, vd Lindbäcks boende, Tom Rasmussen, fastighetsutvecklingschef Heimstaden, Åsa Andersson, vd Skebo, Per Gustafsson, fastighetsutvecklare Skebo, och Lars Lundgren, marknadsområdeschef Norra Sverige Riksbyggen.

Fyra bolag går samman för att bygga 1000 nya bostäder i Skellefteå till 2024.


Ämnen i artikeln:

Northvolt

Northvolts etablering av en batterifabrik i Skellefteå höjer efterfrågan på bostäder i kommunen. För att möta den ökade efterfrågan har fyra bolag gått samman under namnet Byggrätt Norr för att kunna ta sig an större utvecklingsprojekt.

Det är det Luleås kommunala bostadsbolag Skebo som tillsammans med Riksbyggen, Hemstaden och Lindbäcks bildat det ett nytt fastighetsbolag under namnet Byggrätt Norr.

Målet är att skapa 1 000 nya bostäder i Skellefteå som ska finnas färdigställda 2024.

– Vi har gått in tillsammans i ett bolag där tanken är att driva fram detaljplaner och sedan är det upp till varje medlemsbolag att köpa loss detaljplanerna och driva projekten på egen hand, säger Lars Lundgren, marknadsområdeschef för Norra Sverige på Riksbyggen, till Fastighetsnytt.

Kan bygga mer snabbare

Genom att kontakta kommunen som en gemensam part så blir det lättare att ta sig an större områden och lova flera hundra bostäder på en och samma gång.

– Det blir mer tryck i genomförandet, säger Lars Lundgren.

Northvolts nya batterifabrik är planerad att öppna till 2021 och väntas ge runt 3000 jobb i regionen. Att starta ett gemensamt bostadsbolag i samband med en fabriksetablering var ett löfte från de bostadsbolag som nu gjort slag i saken.

Getberget först ut

Ett första konkret exempel på samverkan inom Byggrätt Norr blir det planerade lägenhetsprojektet på Getberget i Skellefteå, där Lindbäcks boende kommer att fungera som projektledare med Riksbyggen som partner.

– Getberget kommer att bli ett fantastiskt område med en blandning av höga och lite lägre hus. Detaljplansarbetet pågår och vi hoppas att planen kan komma ut för samråd inom en ganska snar framtid, säger Wilhelm Risberg, vd Lindbäcks boende, i ett pressmeddelande.

Skebo blir majoritetsägare med 43 procents ägande av Byggrätt Norr. Riksbyggen, Heimstaden och Lindbäcks boende äger vardera 19 procent.

Andreas Jennische

Ämnen i artikeln:

Northvolt

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.