Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Nytt avtal ska förhindra mutor

Publicerad: 10 december 2015, 10:53

Under onsdagen presenterade branschen den nya överenskommelsen mellan leverantörer och beställare i bygg- och fastighetssektorn.


Ämnen i artikeln:

SKRByggherrarnaVeidekkeSveriges ByggindustrierNCCSkanskaJMPeab

Under onsdagen presenterades den nya överenskommelsen mellan leverantörer och beställare i bygg- och fastighetssektorn.

Branschen har enats om gemensamma riktlinjer för att tydliggöra vad man får göra mellan leverantörer och beställare. De nya riktlinjerna har tagits fram av representanter från Byggherrarna, JM, NCC, Peab, Skanska Sverige, SKL, Sveriges Byggindustrier, Veidekke Sverige och med stöd av Institutet Mot Mutor (IMM).

– Gränsen för vad som betecknas som muta eller korruption måste tydliggöras. Att byggbranschen nu enats om enhetliga riktlinjer som tydliggör detta kommer att underlätta arbetet med att förebygga förekomst av mutor och korruption, kommenterar Helena Sundén, generalsekreterare IMM, i ett pressmeddelande.

Etiska dilemman uppstår varje dag och synsätt förändras menade företrädarna för branschen under presentationen och därför behöver dokumentet leva och utvecklas. Men de anser att det nya grunddokumentet, med konkreta exempel, kommer att vara bra att luta sig mot i diskussionerna.

– Nu är det viktigt att den följs upp och efterlevs, inte minst på ledningsnivå, sade Fredrik Wersäll, styrelseordförande IMM.

Dokumentet ”Överenskommelse för att motverka mutor och korruption” gäller från och med 9 december.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.