Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Ny rekommendation för fastighetsvärderingar

Publicerad: 22 Juni 2010, 22:00

"Med hjälp av den här rekommendationen hoppas vi få ett värderingsutlåtande som är mer ändamålsenligt för kreditgivning." Jonny Heving Stadshypotek Ny rekommendation för fastighetsvärderingar Bankföreningen har i samarbete med SBAB och ASPECT tagit initiativ till en rekommendation i form av en förteckning på information som bör finnas med i värderingsutlåtandet när en fastighet på företagsmarknaden ska belånas…


Ny rekommendation för fastighetsvärderingar

Bankföreningen har i samarbete med SBAB och ASPECT tagit initiativ till en rekommendation i form av en förteckning på information som bör finnas med i värderingsutlåtandet när en fastighet på företagsmarknaden ska belånas.

Rekommendationen gäller flerbostadshus, kommersiella fastigheter samt industri- och lantbruksfastigheter. Utformningen av ett värdeutlåtande ska ge möjlighet för kreditgivaren att sätta sig in i och följa värderarens resonemang och överväganden i samband med kreditprövningar.

-Med hjälp av den här rekommendationen hoppas vi få ett värderingsutlåtande som är mer ändamålsenligt för kreditgivning. Det gör att banken kan arbeta effektivare och samtidigt minskar osäkerheten i kreditbedömningen. Vi är inte missnöjda med kvaliteten på dagens värderingar men vi vill ha mer information om hur man kommit fram till värdet, exempelvis varför man kom fram till just den hyresnivån eller det avkastningskravet, säger Jonny Heving, Stadshypotek, som är ordförande i Bankföreningens värderingsgrupp.

För att bankerna ska acceptera en värdering vill man, enligt Jonny Heving, ha den utförd enligt den här rekommendationen. Förhoppningen är att alla värderingar utförs enligt rekommendationen redan om ett år.

-Det här är egentligen inget nytt som vi kommer med utan mer att vi konkretiserar det hela i skriven text, att det är det här som vi vill ha med i ett värdeutlåtande. Nu har vi rekommendationen på plats, nu gäller det att implementera den hos banker, värderare och beställare av värderingar. Bankerna är med men det är upp till dem hur man kommunicerar detta. Förhoppningen är att alla till nästa sommar ska ha förstått vad det här handlar om, säger Jonny Heving.

Fakta om rekommendationen

• Rekommendationen gäller vilken information som ska vara med i ett värderingsutlåtande när det ska användas som underlag för en kreditansökan

• Gäller vid värdering av fastigheter på företagsmarknaden, det vill säga flerbostadshus, kommersiella fastigheter samt industri- och lantbruksfastigheter.

• Den är framtagen gemensamt av Bankföreningen, SBAB och Aspect, svenska organisationen för auktoriserade fastighetsvärderare.

Läs rekommendationen här:

”Värdeutlåtande i samband med kreditgivande”

Mattias Fröjd

mattias.frojd@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.