Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Ny GD för SFV efter misstänkt korruption

Publicerad: 26 januari 2017, 11:47

Björn Andersson och Marja-Leena Pilvesmaa.

Foto: SFV.

Marja-Leena Pilvesmaa blir vikarierande generaldirektör för Statens fastighetsverk då Björn Andersson tvingas till timeout efter att Kalla Fakta avslöjat en misstänkt korruptionshärva kring verkets tidigare GD.


Ämnen i artikeln:

RegeringenStatens Fastighetsverk

På torsdagen utsåg regeringen Marja-Leena Pilvesmaa till vikarierande generaldirektör för Statens fastighetsverk, då Björn Andersson tvingats till timeout efter att TV4:s Kalla Fakta avslöjat en misstänkt korruptionshärva kring verkets tidigare GD Mikael Sackleen.

Det var på tisdagen som Kalla fakta avslöjade att Sackleen, som slutade för ett drygt år sedan, misstänks för att ha använt skattepengar för att renovera sin bostad och sina fritidshus i Sverige och Finland genom att fiffla med fakturor från det byggföretag där hans fru jobbade.

En annan anklagelse är att han fuskat med upphandling, och själv tagit provision för kontrakt som byggföretaget fått med SFV. Han ska dessutom själv ha fått en bostad på slottsområdet kring Rosersbergs slott – där han ansvarade för förvaltningen, något som enligt verkets interna regler är förbjudet, enligt Kalla fakta.

Fyra personer anhålla
Enligt Kalla Fakta ska flera anställda under en längre tid slagit larm om missförhållandena utan att ledningen agerat. Under onsdagen utfördes så en razzia på SFV:s huvudkontor.

Under torsdagen meddelade finansmarknadsminister Per Bolund att Björn Andersson tar timeout, och att Pilvesmaa blir hans vikarie.

– Jag och regeringen ser med allra största allvar på att det finns misstankar om korruption inom Statens fastighetsverk. Skälet till att vi utsett Marja-Leena Pilvesmaa till vikarierande GD är att Björn Andersson är involverad i en polisutredning och därför inte kan fullfölja sitt uppdrag, sa finansmarknadsminister Per Bolund under en presskonferens på torsdagen.

På torsdagseftermiddagen kom även beskedet att fyra personer inom SFV har anhållits för grov trolöshet mot huvudman, bland dem både Björn Andersson och Mikael Sackleen.

Åklagarmyndigheten bekräftade senare uppgiften:

Misstankarna mot generaldirektören och fastighetsdirektören grundar sig på att de 2011- 2016 underlåtit att utöva sitt tillsynsansvar. Underlåtenheten består i att de trots flera medarbetares anmälningar underlåtit att agera gentemot en tidigare anställd fastighetschef som misstänks för omfattande brottslighet gentemot Statens fastighetsverk.

Genom underlåtenheten från generaldirektören och fastighetsdirektören att vidta åtgärder har den tidigare anställde fastighetschefen kunnat fortsätta att åsamka Statens fastighetsverk betydande skada, vilket gör brottet grovt“, skriver Åklagarmyndigheten på sin hemsida.

Marja-Leena Pilvesmaa kommer att vikariera från och med idag, torsdag. Hon sitter tills vidare, dock längst till och med den 1 mars 2017. Pilvesmaa har arbetat på Statens fastighetsverk sedan 2005 och varit administrativ direktör sedan 2015.

Under en presskonferens på torsdagen säger Pilvesmaa att henne uppdrag blir att först reparera förtroendet för verksamheten.

– Det blir också att se till att vår verksamhet kan fortsätta, och att hyresgästerna inte ska behöva lida någon skada på grund av den allvarliga situation som uppstått.

Hon sa också att de “skyndsamt” ska ta in en extern part som kan genomlysa verksamheten och rutinerna på myndigheten.

Statens fastighetsverk förvaltar Sveriges kulturarv, bland annat slott, residens och museum.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.