Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Nu markanvisas fler hyresrätter än bostadsrätter

Publicerad: 2 Oktober 2011, 22:00

Nu markanvisas fler hyresrätter än bostadsrätter Stockholms Stads Bostadsförmedling redovisar att det senaste året har det markanvisats fler hyresrätter än bostadsrätter. Samtidigt är produktionstakten hög igen efter en nedgång under finanskrisen 2008-09…


Källa: Nyhetsbrev Stockholms Stads Bostadsförmedlings

Nu markanvisas fler hyresrätter än bostadsrätter

Stockholms Stads Bostadsförmedling redovisar att det senaste året har det markanvisats fler hyresrätter än bostadsrätter. Samtidigt är produktionstakten hög igen efter en nedgång under finanskrisen 2008-09.

Under perioden januari till juli 2011 färdigställdes drygt 1100 lägenheter i Stockholms stad. Av dessa var cirka 750 hyresrätter. Det stärker bilden av att ett trendskifte är på väg att ske i byggandet i Stockholm. Det senaste året har det markanvisats fler hyresrätter än bostadsrätter i Stockholms stad. Under perioden 2006-10 dominerade bostadsrätterna med nästan 60 procent av markanvisningarna.

Kombinationen av en högre andel hyresrätter och den höga byggtakten talar för att det kommer att komma ut många nyproducerade hyresrätter på marknaden de närmaste åren.

I slutet av 2010 var 6500 nya lägenheter under produktion i Stockholms stad, varav nästan 5000 påbörjades under året. Det kan jämföras med cirka 3300 lägenheter under 2008 och 2700 lägenheter under 2009. USK:s (Utrednings- och statistikkontorets) statistik över planerade byggstarter de kommande åren visar på ett fortsatt högt byggande.

Även om planerna kan ändras ser ut som om en viss övervikt av byggandet kommer att ske i Söderort. Fortsatta utbyggnader sker av Liljeholmskajen/Årstadal och Telefonplan tillsammans med stora projekt i ibland annat Fruängen, Älvsjö, Sköndal och Årstastråket. På lite längre sikt tillkommer dessutom Årstafältet. I Västerort kommer bland annat bygget längs Lövstavägen vid Hässelby att starta samtidigt som Annedal fortsätter att utvecklas och i centrala staden påbörjas nu Norra Djurgårdsstaden.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.