Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Northvolt har säkrat finansieringen

Publicerad: 12 juni 2019, 11:28

Störst i Europa. Fullt utbyggd kommer Northvolts batterifabrik i Hedensbyn att täcka runt 20 hektar, ungefär lika mycket som 40 fotbollsplaner.

Foto: Northvolt.

Nu står det klart att Northvolt säkrat finansieringen för byggandet av fabriken Northvolt Ett i Skellefteå. Byggnationerna startar i augusti 2019.


Ämnen i artikeln:

NorthvoltFastighetsmarknaden i norra SverigeSkellefteå

– Vi är mycket glada över dagens besked. Nu händer det som vi planerat för ända sedan det blev klart att Northvolt valt Skellefteå som etableringsort. Vi känner oss väl förberedda här i Skellefteå, säger Lorents Burman, kommunalråd i Skellefteå, i ett pressmeddelande.

Volkswagen och Goldman Sachs reser kapital på knappt 9,5 miljarder kronor tillsammans med BMW, AMF, Folksam och IMAS Foundation. Sedan tidigare är det klart att Europeiska investeringsbanken också bidrar med ett lån på drygt 3 miljarder kronor. Northvolt uppger också i ett pressmeddelande att orderboken fram till 2030 uppgår till 13 miljarder dollar från nyckelkunder.

Beskedet innebär att byggandet av Northvolt Ett kommer att inledas i augusti. När fabriken är fullt utbyggd kommer den att producera totalt 32 GWh batterikapacitet per år.

Skellefteå kommun uppger att etableringen förväntas generera mellan 2000 och 2500 direkta arbetstillfällen.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.