Lördag04.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Norrvidden föreslår rivning

Publicerad: 5 December 2011, 23:00

Norrvidden föreslår rivning Utredningen kring den eldhärjade fastigheten Centralpalatset i Östersund är klar. Utredningen förordar att Centralpalatset på grund av sina materiella skador och mögelangrepp rivs till grunden…


Källa: Pressmeddelande Norrvidden

Norrvidden föreslår rivning

Utredningen kring den eldhärjade fastigheten Centralpalatset i Östersund är klar. Utredningen förordar att Centralpalatset på grund av sina materiella skador och mögelangrepp rivs till grunden.

– Utredningens slutsats är att en rivning av fastigheten bör möjliggöras. Vi ifrågasätter inte att Centralpalatset starkt bidragit till centrala Östersunds bebyggelsemiljö ur ett riksperspektiv, men om byggnaden tappar merparten av sina kulturvärden och riskerna med en återuppbyggnad blir oöverstigliga är det svårt att försvara ett bevarande, säger Hans Axelsson affärsutvecklingschef på Norrvidden Fastigheter.

Det rivningslov som Norrvidden tidigare ansökte om avslogs och Länsstyrelsen önskade i april en ny fördjupad utredning om skadesituationen och möjligheterna att bevara byggnaden. Utredningen har nu genomförts och är i dag inlämnad till Länsstyrelsen.

– Mot bakgrund av de tidigare utredningarnas slutsatser och av omtanke om framtida hyresgäster kom vi som fastighetsägare redan ifjol fram till att en rivning av resterna av Centralpalatset var det enda möjliga beslutet. Nu bekräftar även den fördjupade slutrapporten att fastigheten måste rivas, säger Hans Axelsson.

Slutrapporten har sammanställts av Anders Stjernberg, byggnadsantikvarie på företaget adl Creativa. I rapporten har också två alternativ för att bevara så stora delar av byggnaden som möjligt undersökts. Kostnaden för dessa båda alternativ varierar mellan 109 miljoner kronor och 136 miljoner kronor med en beräknad byggtid på mellan 26 och 33 månader.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.