Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Norrländskt motstånd kan sänka regionreform

Publicerad: 21 november 2016, 15:00

Regeringen tycker att Sverige är dåligt organiserat. Men att skrota våra urgamla län och landsting för att skapa stora regioner är impopulärt bland medborgarna. Särskilt i Norr där planen än en gång ser ut att spricka.


Ämnen i artikeln:

Fastighetsmarknaden i norra Sverige

Allra störst är motståndet i Jämtland-Härjedalen där man inte alls ser någon poäng med att ingå i ett Stornorrland.

– Vi finns mitt i Sverige och har alltid vänt oss söderut, västerut eller österut. Att som Indelningskommittén föreslår, tvinga oss norrut, är inte naturligt för oss, säger Elin Lemon, oppositionsråd (C) i Region Jämtland-Härjedalen.

Kommitténs förslag från i somras, att skapa ett stort Norrlands län av Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland, fick jämtarna att agera. Snabbt samlade man ihop 21 000 namnunderskrifter, tillräckligt många för att kunna kräva en folkomröstning i frågan. På tisdag ska regionfullmäktige i Jämtland diskutera hur man ska hantera kravet.

Fast egentligen är frågan inte längre aktuell – regeringen har redan plockat bort Jämtland-Härjedalen från regionreformen.

– Det finns inte majoritet i Sveriges riksdag och det finns en opinion som är kraftigt emot reformen, motiverade civilminister Ardalan Shekarabi beslutet för de jämtländska radiolyssnarna.

“En regionreform skulle jämna ut styrkeresurserna”
Historien upprepar sig, helt enkelt. För det nu aktuella försöket att skapa nya administrativa gränser för sjukvården och den statliga styrningen av Sverige är inte det första.

Redan 2007 la den så kallade Ansvarskommittén ett liknande förslag. Även då föreslogs att de fyra nordligaste länen/landstingen skulle bilda en storregion Norrland.

Även då var protesterna, framför allt i ytterområdena – exempelvis Norrbotten och Jämtland-Härjedalen – så starka att förslaget sprack.

Socialdemokraten Erik Bergkvist i Umeå suckade den gången, och suckar också nu. Han är i dag styrelseordförande i Region Västerbotten och varm anhängare av en reform.

– Sverige håller på att slitas isär. I dag bor 55 procent av befolkningen i tre superstarka regioner, Stockholm, Västra Götaland och Skåne. Övriga 45 procent bor i 18 smålän. En regionreform skulle jämna ut styrkeresurserna, säger han.

Främsta argumentet är att storlek ger styrka.

– Vi skulle prata med en enda röst i alla frågor som är viktiga för oss. Det gör oss starkare. Men vi skulle också kunna nyttja resurserna bättre med mindre till administration och mer till verksamhet.

– För sjukvården är större underlag helt avgörande för ökad specialisering och kompetenshöjning. Där finns inget alternativ, säger Erik Bergkvist.

Det håller oppositionsrådet i Västerbottens läns landsting, Nicklas Sandström (M) med om. Men inte i form av en påtvingad storregion.

– En sammanslagning av våra fyra landsting löser inte de utmaningar sjukvården står inför. Fyra fattiga som går samman blir inte en rik, snarare tvärtom, säger han och påpekar att medborgarna också får längre till sina folkvalda.

– Demokratin förlorar på storregioner. Det är också en viktig aspekt, säger Sandström som helst ser att hela regionreformen förpassas till byrålådan.

– Det vore det bästa. Det här drivs framför allt av dem som vill stärka sin egen makt, som socialdemokraterna som vill permanenta S-styret i norr.

“Politikerna och medborgarna lever i olika världar”
Och frågan är varför det politiska toppskiktet så envetet driver frågan om en regionalisering av Sverige, när folkviljan så uppenbart saknas.
Statsvetaren, professor Anders Lidström vid Umeå universitet, har grubblat mycket på den frågan. Han har följt de olika regionaliseringsförsöken genom åren och också frågat norrlänningarna om saken.

– Politikerna och medborgarna lever i olika världar, säger Lidström. Politikerna ser problemen med dagens gränsdragningar och potentialen i reformen, men har varit dåliga på att beskriva detta för folket.

Att civilministern nu lyft ut Jämtland-Härjedalen ur ett framtida Stornorrland ser han som en eftergift för att överhuvudtaget kunna fortsätta förhandlingarna med allianspartierna. Samtidigt tycker han att åtgärden andas ängslighet.

– Den här typen av reformer är alltid kontroversiella, och har så gott som aldrig folkligt stöd. Folk gillar inte att man ändrar på det som varit så länge som läns- och landstingsgränserna, säger han.

Centerpartisten Elin Lemon i Jämtland säger sig vara för en regionalisering av Sverige, men vill att hela regionreformen ska bromsas in. Inte minst för att ge mer tid till diskussioner kring vad regionerna ska göra, alltså vilken makt som ska föras över till den regionala nivån.
Men också för att frågan är för viktig för att inte vara en del av en valrörelse.

– Folk är jätteengagerade i regionfrågan. Man kan inte bara köra över dem utan att ge dem en möjlighet att påverka i ett val, säger hon.

Det tror statsvetare Lidström vore dödsstöten för reformen:

– Folk gillar inte idén och blir det en valfråga 2018 blir det inget.

Erik Bergkvist (S) håller med:

– Faller det nu kommer inget nytt tåg att gå på minst tio år. Och frågan är om vi på regional nivå orkar med en omgång till.

Bertholof Brännström

Fakta: Regionreformen
Sverige är indelat i 21 län och lika många landsting eller regioner. Alldeles för små, för många och för resurssvaga anser regeringen.

Den så kallade Indelningskommittén ska därför föreslå en ny indelning med färre och starkare län och landsting (regioner). Ett första steg ska kunna tas redan 2019 och det andra år 2023.

I somras föreslog kommittén att i detta första steg slå samman de fyra nordligaste länen Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland till Norrlands län, att slå samman länen Uppsala, Södermanland, Örebro, Västmanland och Gävleborg till Svealands län, samt att utöka Västra Götaland med Värmland till Västra Götalands län.

I steg två, senast 2023, skulle landstingen slås samman för att bilda storregioner, med samma gränser som länen.

Efter protester har regeringen valt att lyfta Jämtland-Härjedalen ur den föreslagna storregionen Norrland.

Nu i november har flera av allianspartierna börjat vackla i frågan. Det har lett till svåra förhandlingar om reformen.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har sagt att det inte blir någon regionreform om stöd för en sådan saknas i riksdagen. Ett besked om detta har utlovats innan jul.

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.