Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Norrland rekreationsyta för den urbana medelklassen?

Publicerad: 5 mars 2015, 15:35

Po Tidholm.

Foto: Malin Grönborg.

Under kulturfördjupningen på Business Arena i Umeå uttryckte journalisten och författaren Po Tidholm skepsis mot tanken att det är kultur som ska rädda sysselsättningen i norra Sverige.


Ämnen i artikeln:

Business ArenaUmeåFastighetsmarknaden i norra SverigePo Tidholm

Under kulturfördjupningen på Business Arena i Umeå uttryckte journalisten och författaren Po Tidholm skepsis mot tanken att det är kultur som ska rädda sysselsättningen i norra Sverige. De som gillar kultur flyttar ändå söderut, menar han. Undantaget han ser är Umeå, och kanske Luleå. Kultur är ett ämne som väcker känslor. Det märktes under fördjupningen. Inte minst när man gör kopplingar mellan kultur och ekonomi.

– Sedan ett antal år tillbaka har vi en regionaliserad kulturpolitik i Sverige. Risken med en sådan ordning är att det lätt uppstår förväntningar på vad kulturen ”ska bidra med”, säger Po Tidholm.

Den regionaliserade kulturpolitiken infördes samtidigt som den gamla typen av regionalpolitik avvecklades. Nu är det EU som styr över den senare.

– Det har lett till att de regionalpolitiska frågorna, som det var statens uppgift att hantera, har försvunnit som konfliktområde från den inrikespolitiska agendan. Istället har vi fått en situation som innebär att svenska kommuner måste konkurrera inbördes med varandra, vilket i sin tur har lett till en slags kommunal darwinism, säger Po Tidholm.

För att hantera situationen, menar han, ägnar sig kommunerna i norra Sverige åt det som kallas storytelling. Berättar en historia kring orten och hoppas att det ska bygga varumärket. Problemet är att glappet mellan den historia som berättas och den verklighet som folk ser på många mindre orter är väldigt stort. Skolor och affärer stänger, och det är långt till närmsta sjukhus.

– Det är paradoxalt, men när folk på landsbygden kommer på mina föredrag och hör mig säga att det faktiskt är ganska illa ställt på många håll så blir de lättade. Det som tynger dem är att de inte känner igen sig i kommunens sätt att framställa orten.

Historieberättandet leder enligt Po Tidholm till att norra Sverige håller på att förvandlas till ett ”fiktionens landskap”. Berättelsen blir viktigare än verkligheten. Och vad tror han själv om den norrländska framtiden, med undantag för en framgångsanomali som Umeå?

– Jag tror att Norrland i framtiden kommer att vara en rekreationsyta för den urbana medelklassen.

Daniel Bergstrand

Läs mer om vad som diskuterades under Business Arena Umeå i nästa nummer av Fastighetsnytt.

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.