Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Norden steget före Europa

Publicerad: 7 September 2010, 22:00

Norden steget före Europa Norden var under första halvåret 2010 en betydande drivkraft för återhämtningen på den Europeiska fastighetsmarknaden, enligt ny analys från CB Richard Ellis. Den största aktiviteten hitintills under 2010 har varit från investerare inom Norden…


Källa: Pressmeddelande CB Richard Ellis

Norden steget före Europa

Norden var under första halvåret 2010 en betydande drivkraft för återhämtningen på den Europeiska fastighetsmarknaden, enligt ny analys från CB Richard Ellis. Den största aktiviteten hitintills under 2010 har varit från investerare inom Norden.

Den totala transaktionsvolymen för kommersiella fastigheter i Norden ökade med mer än 50 procent under H1 2010 jämfört med H2 2009.

Institutionella investerare, fastighetsbolag och fonder har drivit investeringsmarknaden i regionen. De inhemska investerarna är de mest aktiva köparna av klenodfastigheter som annars sällan kommer ut på marknaden. CBREs internationella kunder har visat på ett växande intresse för regionen och blir allt mer aktiva, vilket tyder på att det kan bli en större mångfald av investerare de kommande kvartalen.

Den senaste ekonomiska krisen har betonat attraktionskraften för regionen. De nordiska länderna är i ett bättre läge än de flesta andra länder, både avseende såväl årligt underskott som aggregerad skuld.

– Finanskrisen satte ett temporärt stopp på aktiviteten från de utländska fastighetsinvesterarna i Norden. Nu när de finansiella systemen har stabiliserats och fastighetsmarknaden sakta har återhämtat sig visar utländska investerare återigen intresse för den nordiska regionen mycket tack vare de relativt starka ekonomierna. Intresset kommer primärt från privata och institutionella investerare med fokus på prime fastigheter. Vi förväntar oss att investerare med fokus på andra typer av fastigheter kommer att följa, säger Daniel Andersson, chef för Capital Markets på CB Richard Ellis i Sverige.

Den mest markanta förändringen i transaktionsvolymen återfinns i bostadssektorn som fördubblat sin andel på den nordiska transaktionsmarknaden från 10 procent, H2 2009, till 19 procent, H1 2010. Ökningen beror till stor del på BRF-transaktioner, men även exklusive dessa har bostadstransaktionerna ökat. I Sverige genomfördes den största bostadsaffären genom tiderna när Vasakronan sålde sin bostadsportfölj Dombron för ca 5,4 miljarder kronor.

Finansieringsmarknaden i Norden håller också på att förändras. Under 2010 har flera internationella banker deltagit i finansieringsdiskussioner kring fastighetsöverlåtelser på de större marknaderna, både rörande refinansiering och vid nyförvärv. Det är en distinkt skillnad från 2009 då intresset från utländska banker var mycket begränsat.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.