Torsdag13.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

”Norden attraktivt ur ett riskperspektiv”

Publicerad: 28 Maj 2010, 22:00

”Norden attraktivt ur ett riskperspektiv” Globalt innebar 2009 sjunkande transaktionsvolymer för de flesta marknader. En fråga för den närmaste framtiden är huruvida det finns kapital för att täcka de skulder som finns inom fastighetssektorn. Hans Vrensen, Global Head of Research på DTZ, ser dock mycket kapital tillgängligt framöver, även om det i första hand inte kommer att söka sig till den nordiska marknaden…


Källa: Seminariet “Money into Property”, anordnat av DTZ

”Norden attraktivt ur ett riskperspektiv”

Globalt innebar 2009 sjunkande transaktionsvolymer för de flesta marknader. En fråga för den närmaste framtiden är huruvida det finns kapital för att täcka de skulder som finns inom fastighetssektorn. Hans Vrensen, Global Head of Research på DTZ, ser dock mycket kapital tillgängligt framöver, även om det i första hand inte kommer att söka sig till den nordiska marknaden.

Transaktionsvolymen för Asia-Pacific, Europa och USA föll med 35 procent 2009 jämfört med 2008, totalt landade transaktionsvolymen på cirka 191 miljarder dollar. Siffran för Europa var 62 miljarder. Den nordiska transaktionsmarknaden föll med tre fjärdedelar 2009 jämfört med 2008. Dock så visade Norden på stigande transaktionsvolymer första kvartalet 2010 jämfört med sista kvartalet 2009, i alla andra regioner föll transaktionsvolymen under årets första kvartal.

Kapital finns

Det är många lån som behöver finansieras under de närmaste åren men på DTZ tror man att det finns kapital för att täcka dessa skulder. I Norden är skuldbördan ganska moderat och man ser inga större problem med refinansiering, även om kapitalet i första hand kommer att gå till andra marknader.

-En hel del av det kapital som kommer att finnas tillgängligt, cirka 80 procent, har globalt mandat, det vill säga att de inte är öronmärkta för en specifik destination. Vi förväntar oss inte att det i första hand kommer till Norden utan främst andra marknader som är i trångmål. Men de nordiska marknaderna är stabila och inte under ekonomisk press vilket är attraktivt ur ett riskperspektiv, säger Hans Vrensen.

2009 var vändpunkten

Enligt en undersökning av DTZ av hur investerare och utlånare ser på framtiden så har stämningen stigit ganska markant. 76 procent tror på stigande investeringsvolymer under 2010 och för 2011 är siffran 94 procent. Förtroendet är högt för alla marknader och, enligt Hans Vrensen, blev 2009 vändpunkten.

-Stämningsläget förbättrades dramatiskt och i dag finns ett aldrig tidigare skådat antal möjligheter på den globala kommersiella fastighetsmarknaden.

Mattias Fröjd

mattias.frojd@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.