Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Nobel Center klubbat och klart

Publicerad: 25 april 2016, 19:46

Nobel Center. Illustration: David Chipperfield Architects.

Nobel Center på Blaiseholmen har varit ett av de mest omdebatterade projekten de senaste åren. Under Stockholms kommunfullmäktige på måndagskvällen röstades både markexploatering och detaljplan igenom.


Ämnen i artikeln:

Nobel centerStockholm

Efter en otroligt lång debatt med inlägg, repliker och diverse röstade fullmäktige slutligen vid 23.30 på måndagskvällen. Vid både votering kring markexploatering och godkännande av detaljplan röstade fullmäktige enligt kommunstyrelsens förslag. 54 sa ja, 43 sa nej och två var frånvarande.

Finansborgarråd Karin Wanngård inledde debatten.

– Det är inte märkligt att förändringar av stadsbilden leder till starka reaktioner. Men Nobel Center kommer att byggas på Blasieholmen, sa hon.

Ur debatten som följde kunde man bland annat höra följande:

– När man ser ritningarna går tankarna till ett kärnkraftverk, vi vill inte ha det på Blasieholmen, sa Erik Slottner (KD).

– Jag tror att Nobel Center kan bli en ny inspirationskälla. Det här kan vi verkligen vara stolta över, sa Magnus Nilsson (S).

Under en lång stund debatterades även det gamla Tullhuset, som behöver rivas för att Nobel Center ska kunna byggas. Än har ingen lösning presenterats för en eventuell flytt av det gamla huset. Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) sa följande gällande frågan:

– Det här är ett hus som syns och tar plats. Jag menar att också vår tid måste få ta plats i Stockholm.

– Att bygga nytt behöver inte betyda att vi raderar historien, sa Rasmus Jonlund (L).

Lång väg till beslut
Efter att både stadsbyggnads- och exploateringsnämnden sagt ja till Nobel Center under våren var det på måndagskvällen bara beslutet i kommunfullmäktige kvar.

Vid ungefär klockan halv fem på eftermiddagen samlades demonstranter för att visa sitt motstånd mot det av David Chipperfield ritade huset, som kritiserats av många.

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna hade innan fullmäktige deklarerat att de skulle rösta ja, övriga partier skulle rösta emot. För att förslaget skulle röstas ned krävdes endast att fem ledamöter skulle byta ståndpunkt under kvällen.

Huset på Blaiseholmen har behandlats under en lång process. En markanvisning fick stöd av en politisk majoritet, varpå Nobel utlyste en internationell arkitekturtävling som det nu liggande förslaget från David Chipperfield vann.

Överklaganden att vänta
Debatten om Nobel Center lär fortsätta, även om den är över för just den här gången. Nu väntar med stor sannolikhet överklagandeprocesser och en och annan missförtroendeförklaring

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

Nobel centerStockholm

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News