Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Nej till kommunalt byggbolag i Malmö

Publicerad: 18 november 2015, 14:53

Bild: Malmö stad.

I budgeten för Malmö stad 2015 fastslogs att möjligheten att starta ett kommunalt byggbolag skulle utredas, i syfte att sänka kostnaderna för det kommunala bostadsbolaget MKB. Utredningen, som nu är avslutad, landade i ett nej.


Ämnen i artikeln:

MalmöMKB

Det finns inga lagliga hinder för ett kommunalt byggbolag, däremot finns det utmaningar och stora risker, enligt den utredning som PwC gjort på uppdrag av Malmö stad.

– Vi vänder på alla stenar, men konstaterar att vi inte kommer gå vidare med ett kommunalt byggbolag då PwC gör bedömningen att svårigheterna är för många. Däremot fortsätter vi med andra insatser och ser över olika sätt att öka bostadsbyggandet, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

Att ett kommunalt byggbolag skulle leda till sänkta kostnader anses inte vara sannolikt, istället bör man titta på andra vägar för att nå lägre byggkostnader så som påverka byggprocessens olika skeden.

I utredningen konstateras det också att upphandlingsprocessen för ett kommunalt byggbolag skulle bli mycket omständlig och omfatta så många som 30-40 olika upphandlingar per projekt. Slutsatsen är därför att kravet på upphandlingar enligt lagen om offentlig upphandling inte skulle innebära några stora kostnadsbesparingar för Malmö stad. Tvärtom riskerar processen att bli utdragen samtidigt som de fasta kostnaderna riskerar att öka.

En annan aspekt som lyfts fram i utredningen är osäkerheten hur ett kommunalt byggbolag riskerar att påverka prissättningen från övriga, konkurrerande marknadsaktörer.

– Det är viktigt med konkurrens på byggmarknaden och vi går vidare med andra sätt att stimulera mångfalden av aktörer. Vi märker redan att nya byggare hör av sig och vill vara med och bygga ett hållbart Malmö, säger Karolina Skog (MP), stadsbyggnadskommunalråd.

Redaktionen

Källa: Malmö stad

Ämnen i artikeln:

MalmöMKB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.