Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Nej även till bantat Nobelcenter

Publicerad: 13 november 2018, 12:02

Planerna på Nobel Center på Blasieholmen stoppas av den nya politiska majoriteten i stadshuset.

Nobelstiftelsen kan tänka sig en mindre byggnad och att Tullhuset bevaras, för att få ett Nobelcenter på Blasieholmen. Men det grönblå styret i stadshuset säger nej även till det nya förslaget, uppger SVT.


Ämnen i artikeln:

Nobel centerNobelstiftelsenStockholm

Nobelstiftelsen kan tänka sig en mindre byggnad och att Tullhuset bevaras, för att få ett Nobelcenter på Blasieholmen. Men den grönblå koalitionen i stadshuset säger nej även till det nya förslaget, uppger SVT Nyheter.

En del i överenskommelsen mellan allianspartierna och Miljöpartiet i Stockholms stadshus var att säga nej till de omdiskuterade planerna på ett Nobelcenter på Blasieholmen. Även om partierna fortsatt vill ha ett center, vill de inte längre se det på den centrala platsen.

I helgen presenterade Nobelstiftelsen, som länge drivit bygget, ett nytt förslag på DN Debatt.

”Det skulle kunna vara mindre och byggt så att det så kallade Tullhuset bevaras och kan komma till användning”, skrev Carl-Henrik Heldin och Lars Heikensten, ordförande respektive vd för Nobelstiftelsen.

Men även det nya förslag får nu nej från stadshuset.

Det formella beslutet att dra tillbaka överklagandet av den dom i mark- och miljödomstolen som stoppade bygget fattas på onsdagen i kommunstyrelsen.

Enligt Nobelstiftelsen kommer det dock att vara svårt att få tillbaka de pengar som stoppats in i projektets finansiering.

“Om överklagandet till Mark- och miljööverdomstolen dras tillbaka så är det vår bedömning att också den absoluta merparten av projektets finansiering försvinner. Vi talar om mer än en miljard kronor i privata pengar”, skriver Heldin och Heikensten, som menar att det skulle bli svårt att ersätta dem ”eftersom donatorers tilltro till Stockholm som avtalspart då kommer att helt ha skjutits i sank”.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.