Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Negativ prognos för bostadsbyggandet

Publicerad: 11 Oktober 2011, 22:00

Negativ prognos för bostadsbyggandet Sveriges Byggindustrier (BI) skriver i sin konjunkturprognos att bostadsinvesteringarna kommer att utvecklas svagt nästa år på grund av ett minskat nybyggande…


Källa: Pressmeddelande Sveriges Byggindustrier

Negativ prognos för bostadsbyggandet

Sveriges Byggindustrier (BI) skriver i sin konjunkturprognos att bostadsinvesteringarna kommer att utvecklas svagt nästa år på grund av ett minskat nybyggande.

Den dämpade tillväxttakten i ekonomin och hushållens alltmer pessimistiska syn på utvecklingen gör att bostadsbyggandet minskar under prognosperioden 2011-2012. Nybyggnadsinvesteringar i bostäder stiger kraftig i år med hjälp av tidigare påbörjade projekt, men vänder ner nästa år. Tillväxteffekten av ROT-avdraget avtar under hösten, och ombyggnadsinvesteringarna minskar 2012.

– Bostäder, som blir den starkaste delsektorn i år, kommer bli ett sänke för investeringsutvecklingen nästa år. Glädjande är däremot att både lokal- och anläggningsbyggandet kan hålla emot under den rådande turbulensen, säger Johan Deremar, nationalekonom på BI.

Jobben finns kvar inom byggindustrin

Sysselsättningstillväxten inom byggindustrin har varit stark under inledningen av 2011 men började mattas av redan under andra kvartalet. Den trots allt goda byggkonjunkturen i år gör att sysselsättningen ökar med 10 000-13 000 personer under perioden 2011-2012. Företagens problem med att hitta arbetsledande personal med yrkeserfarenhet kommer därmed att kvarstå.

– Byggföretagen kommer att fortsätta behöva göra rekryteringar. Vi ser inte någon allmän bristsituation på yrkesarbetarsidan framför oss. Däremot kan det lokalt bli fortsatt brist på vissa yrkeskategorier eller personer med yrkeserfarenhet, säger Johan Deremar.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.