Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

NCC bygger hyresrätter enligt nytt koncept

Publicerad: 19 Oktober 2010, 22:00

NCC bygger hyresrätter enligt nytt koncept NCC Construction Sverige bygger 61 mindre hyresrätter i Örebro enligt ett nytt koncept som företaget kallar ”Folkboende”. Uppdragsgivare är Behrn Fastigheter. Ordern är värd 53 miljoner kronor…


Källa: NCC Construction Sverige

NCC bygger hyresrätter enligt nytt koncept

NCC Construction Sverige bygger 61 mindre hyresrätter i Örebro enligt ett nytt koncept som företaget kallar ”Folkboende”. Uppdragsgivare är Behrn Fastigheter. Ordern är värd 53 miljoner kronor.

Enligt NCC är det nya konceptet anpassat till en ökad efterfrågan på mindre hyreslägenheter, som inte får bli för dyra. Under 1900-talet byggdes hyresrätter efter en familjestruktur med minst tre personer. Sverige har flest ensamhushåll i Europa och fler äldre och ungdomar behöver mindre bostäder.  Små lägenheter ger ofta en högre byggkostnad per kvadratmeter. NCC har därför tagit fram en metod som företaget menar är kostnadseffektiv. I det aktuella fallet är lägenheterna på mellan 31 och 56 kvadratmeter.

– De tre husen på Ladugårdsängen i Örebro blir fyra och fem våningar. En del av konceptet är att bygga punkthus i fyra till åtta våningar med upp till sex lägenheter på varje våning. Då räcker en liten tomt och markkostnaden delas på många lägenheter, säger Henrik Landelius som är affärschef på NCC Construction Region Väst.

Alla tunga installationer till badrum, kök och ventilation placeras vid ”husets hjärta”, en kärna med alla installationsschakt. Det blir kostnadseffektivt och förenklar underhåll. NCC använder tekniska plattformar med beprövade lösningar för bostadshus. Det sänker projekteringskostnaden. Husen beräknas använda cirka 65 kilowattimmar per kvadratmeter och år, vilket är betydligt lägre än byggreglerna kräver.

– Vi har stor efterfrågan på små lägenheter i Örebro. Vid universitetets terminsstart hösten 2011 är de 23 första lägenheterna klara för inflyttning och resterande i december samma år. Att fortsätta investera nära universitetet är naturligt för oss, säger Per Johan Behrn som är vd på Behrn Fastigheter.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.