Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Något högre inflationstakt

Publicerad: 11 Augusti 2010, 22:00

Konsumentprisindex: Något högre inflationstakt Inflationstakten var 1,1 procent i juli, vilket är en uppgång från juni då den var 0,9 procent. Rensad för effekten av sänkta räntor var inflationstakten 1,7 procent…


Källa: Pressmeddelande Statistiska Centralbyrån

Konsumentprisindex:

Något högre inflationstakt

Inflationstakten var 1,1 procent i juli, vilket är en uppgång från juni då den var 0,9 procent. Rensad för effekten av sänkta räntor var inflationstakten 1,7 procent.

Säsongsnormala prissänkningar på kläder (-6,6 procent) bidrog nedåt med 0,3 procentenheter. Lägre bensinpriser (-2,6 procent) bidrog även nedåt med 0,1 procentenheter. Sänkningen motverkades delvis av höjda priser på charterresor (6,0 procent) samt högre räntekostnader för egnahemsägarna (2,3 procent), vilka påverkade uppåt med 0,1 procentenhet vardera.

Utvecklingen det senaste året

Inflationstakten, det vill säga förändringen under de senaste tolv månaderna, var 1,1 procent i juli 2010, vilket är högre än i juni 2010 då den var 0,9 procent. Stor inverkan på inflationstakten har egnahemsägarnas räntekostnader, som p.g.a. förhållandevis låga räntesatser är fortsatt lägre än för ett år sedan. Rensat för effekten av sänkta räntor (KPIF) var inflationstakten i juli 1,7 procent, vilket är en nedgång jämfört med juni då den var 1,9 procent.

Den totala uppgången på 1,1 procent sedan juli 2009 berodde främst på prishöjningar för el och bränsle (4,2 procent), bostadshyror (1,5 procent), restaurangpriser (3,1 procent) samt höjda priser på diverse varor och tjänster (2,9 procent). Dessa bidrog var för sig uppåt med 0,2 procentenheter. Därutöver bidrog prisökningar på kläder (2,8 procent), bensin (3,9 procent), paketresor (5,3 procent) och livsmedel (0,9 procent) uppåt med 0,1 procentenhet vardera.

Den totala uppgången i konsumentpriserna motverkades av sänkta räntekostnader för egnahemsägarna (-5,6 procent), vilket drog ned inflationstakten med 0,2 procentenheter. I viss mån motverkas de lägre räntorna av att finansieringsbehovet ökar med stigande egnahemspriser. Lägre priser för TV apparater (-24,4 procent) och datorer (-17,4 procent) drog ned inflationstakten med ytterligare 0,1 procentenheter vardera.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.