Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Motstå marshmallows i frågan om naturreservaten

Publicerad: 16 januari 2018, 15:12

Katarina Luhr.

Foto: Stockholms stad.

Fler stadsnära naturreservat borde vara en prioritet för långsiktiga fastighetsägare och en självklarhet för alla politiska partier under kommande mandatperiod. Ändå har frågan hamnat i en för mig snedvriden debatt som riskerar att motverka våra gemensamma intressen. Det är dags att gå samman!


På 70-talet genomfördes ett av de mest berömda experimenten i psykologins historia på Stanford University. En grupp förskolebarn fick ett val: De kunde antingen få en belöning omedelbart (en marshmallow) eller, om de väntade i rummet i några minuter, kunde de så småningom få två stycken när forskaren återvände. Vad som senare skulle bli känt som ”marshmallow-testet” visade att många barn inte kunde motstå frestelsen att omedelbart få tillfredsställelse trots att de visste att om dom väntade så skulle dom få en ännu större belöning. Nu måste långsiktiga fastighetsägare avstå en marshmallow i frågan om nya naturreservat i Stockholm.

För mig är det givet att en stor del av Stockholms attraktionskraft ligger i kombinationen av stad, vatten och natur. Att attraktionskraften i sin tur är avgörande för stadens ekonomiska förutsättningar är självklart. För att säkerställa framtida attraktionskraft när vi bygger som mest måste vi därför skydda det som ger mervärden, som exempelvis rent vatten och värdefull natur.

Medan Miljöpartiet i Stockholm stad har lovat och levererat flera naturreservat sedan 2014 – varav det senaste, efter många turer, ska beslutas om i kommunfullmäktige den 29 januari – har intresseorganisationer för fastighetsägare och andra partier drivit linjen att naturen i Stockholm inte ska skyddas. Argumenten har varierat men den kortsiktiga vinsten har varit lättillgänglig mark för bostäder.

Men faktum är att om vi inrättar reservat, nu och i framtiden så gör vi större vinster framöver. Redan regeringen Persson gav länsstyrelsen i Stockholm i uppdrag att utreda framtida reservat för att säkerställa friluftslivet, kulturmiljön och naturen i samband med att staden växte. Rapporten ”Aldrig långt till naturen” kan vi fortfarande nyttja i alla Stockholms kommuner som checklista för vad som behövs. De reservatsförslag som vår majoritet arbetat fram i Stockholms stad sedan 2014 har alla varit listade i rapporten och tagit hänsyn till det ökade bostadstrycket. Stödet från både politik och näringsliv har dock varit svagt.

Vi är många som vill att Stockholm ska fortsätta locka som den gröna storstaden men visionen kräver skydd för naturen. Det borde många fler inse. Varför hörs inte de fastighetsägare som har intresse i frågan? Varför har företrädare som Stockholm handelskammare drivit idéen att vi motverkar utvecklingen av Stockholms bostadsmarknad genom nya reservat utan att få mothugg från långsiktiga aktörer?

Vi bygger mycket i Stockholms stad och planerar nu staden i synergi för framtidens ökande folkmängd med behov av både rekreation, klimatanpassning och en hälsosam stad. Dröjer beslut om nya naturreservat så kommer tillfället att gå förlorat för dessa långsiktiga vinster. Visst får vi vinsten av ett antal frigjorda byggbara hektar men den förlorade vinsten på sikt i form av brist på rekreation, bra luft och exempelvis vattenupptagning riskerar att ge försämrad hälsa för stadsborna och en mindre attraktiv stad.

Jag hoppas därför på bred uppslutning från fastighetsägare för fler kommunala naturreservat inför kommande mandatperiod. Avstå en marshmallow nu för fler framöver! Och en stilla undran; Vilka behov bör reservaten fylla ur era ögon sett? Med starkt stöd kan vi skapa grönsamband som är värdefulla ur många olika perspektiv .

Katarina Luhr, (MP)
Miljöborgarråd, Stockholms stad

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.