Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Motsatte sig styrelseändring

Publicerad: 17 oktober 2016, 07:04

Åsa Wesshagen.

Foto: Aktiespararna.

En extra bolagsstämma i D. Carnegie & Co. där avgående styrelseledamöterna Terje Nesbakken och Ranny Davidoff ersattes av Blackstone-anställda James Seppala och Svein Erik Lilleland, och Seppala tog över klubban i styrelsen, hölls på fredagen.


Ämnen i artikeln:

Blackstone GroupAktiespararnaHembla

En extra bolagsstämma i D. Carnegie & Co. där avgående styrelseledamöterna Terje Nesbakken och Ranny Davidoff ersattes av Blackstone-anställda James Seppala och Svein Erik Lilleland, och Seppala tog över klubban i styrelsen, hölls på fredagen. Stämman var ett led i Blackstones process att ta över makten i bolaget och nu har Blackstone två av fem styrelseledamöter.

Aktiespararna var på plats och representerade en del småsparare och röstade, tillsammans med flera småägare, nej till att byta ut delar av styrelsen under den pågående bud processen. Det framgår av en opinion på organisationens hemsida.

Där skriver man att Aktiespararnas representanter på stämman hade framfört att man ser förslaget till ändring i styrelsen som prematurt och att det är olämpligt att byta styrelse mitt under en aktuell budprocess.

Åsa Wesshagen, som är ansvarig för bolagsfrågor på Aktiespararna, säger att samtliga aktieägare kommer att erbjudas att sälja i budpliktsbudet.

”Vilka ägarförändringar som det kan föranleda är för tidigt att säga. Mot den bakgrunden är det bäst för bolaget om den nuvarande styrelsen sitter kvar till dess en ny ägarbild tagit form,” säger hon.

Hon tillägger att en budgivare inte bör tillåtas dominera målbolagets styrelse innan minoritetsägarna hunnit säga sitt om budet. Ett bud som egentligen borde ha kunnat komma mycket tidigare.

”Avtal med storägarna slöts i somras […] Man kan undra hur lång tid man ska kunna ha på sig innan man presenterar ett budpliktsbud. Långa budprocesser slår inte bara mot aktieägarna utan även mot målbolaget som lätt tappar fart.”

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.