Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Möjligheter på dansk marknad under press

Publicerad: 28 november 2011, 23:00

Möjligheter på dansk marknad under press Fastigheter under press och banker under press. Den danska marknaden har mått bättre. Under en konferens i Köpenhamn berättade ett antal danska aktörer om den kris som pågår. Men man poängterade också möjligheterna för investerare med kapital och passade på att skicka en hälsning till de svenska fastighetsbolagen…


Källa: Seminarium anordnat av Fastighetsnytt i samarbete med Colliers

Möjligheter på dansk marknad under press

Fastigheter under press och banker under press. Den danska marknaden har mått bättre. Under en konferens i Köpenhamn berättade ett antal danska aktörer om den kris som pågår. Men man poängterade också möjligheterna för investerare med kapital och passade på att skicka en hälsning till de svenska fastighetsbolagen.

Den danska fastighetsmarknaden drabbades hårt av finanskrisen som har lämnat många banker och fastighetsbolag i trångmål. Hög belåning och brist på kapital. Enligt Torben Schøn, Advokat på Bech-Bruun, finns det fastigheter för cirka 120 miljarder danska kronor som ligger hos de finansiella instituten vilka han förväntar sig kommer att komma ut till försäljning under de kommande två åren. Det är stora skillnader när man jämför den danska och svenska bankmarknaden, i Danmark har man många, små banker.

– Vi har runt 140 banker och många kommer inte överleva på sikt och den urskillningsprocessen kommer att bli mycket svår. Exempelvis har små banker i Nordjylland jättelån till fastigheter i Köpenhamn. De kommer bli tvungna att sälja fastigheter och tappa pengar, vi är inne i en konsolideringsfas på banksidan i Danmark.

Torben Schøn

Möjligheter för de med eget kapital

Det skiljer sig mycket åt också när man jämför den danska och svenska fastighetsmarknaden. Torben Schøn menar att det största danska fastighetsbolaget är 4-5 gånger mindre än ett stort svenskt fastighetsbolag. Han ser en tuff period de närmaste två åren men också ett läge att investera för de som kan och hälsar till de svenska fastighetsbolagen.

– De svenska fastighetsbolagen är stora, starka och har en annan stabilitet. De danska bolagen har inga möjligheter att investera mer i dagsläget. Om man tittar på den svenska marknaden är den, om inte överhettad så väldigt het. Nu kan man göra fantastiska köp av centrala fastigheter i Köpenhamn. Vi har redan sett ett par tre svenska fastighetsbolag och banker komma in.

Hans Vestergaard, Chef Colliers Danmark, berättar att trots det oroliga läget så upplever han att intresset från investerare varit mycket stort under hösten.

– Jag har aldrig upplevt en större osäkerhet men aldrig heller ett större internationellt intresse.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News