Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Modell för kompensation i Kiruna klar

Publicerad: 21 januari 2016, 14:50

Gruvan i Kiruna.

Foto: Mattias Fröjd

LKAB har presenterat i detalj av hur fastighetsägare, boende och näringsidkare som påverkas av gruvbrytningen ska kompenseras.


Ämnen i artikeln:

KirunaLKAB

LKAB skriver att Villaägare och fastighetsägare som äger hyreshus kommer att erbjudas två valmöjligheter, ett ersättningshus som är likvärdigt med det nuvarande, eller en summa pengar som motsvarar marknadsvärdet plus 25 procent. Huset kommer inte att vara en kopia av det gamla, vare sig vad gäller arkitektur eller material. Men det ska vara jämförbart.

De som äger en bostadsrätt ersätts med en summa pengar. LKAB:s erbjudande baseras på två grunder. Ersättningen utgörs av ett belopp per kvadratmeter boyta, som motsvarar kvadratmeterpriset för en nyproducerad bostadsrätt i Malmfälten, samt ett tillägg som baseras på en individuell bedömning av skick och standard på nuvarande bostadsrätt.

– Vi vill ge bostadsrättsägare möjlighet att investera i ett nyproducerat och likvärdigt boende på orten. Vi arbetar för att fler ska investera i Malmfälten och har ett antal investerare och byggare som är beredda att bygga både nya hyres- och bostadsrätter, kommenterar Stefan Hämäläinen, LKAB:s direktör för samhällsomvandlingar, i ett pressmeddelande.

Hänsyn kommer att tas till skick och standard på bostaden eller fastigheten. Det innebär att den som har renoverat och byggt om sin villa, bostadsrätt eller sitt hyreshus och med det har fått en högre standard får en högre värdering än den som inte har gjort detta.

Hyresgäster som inte äger en fastighet får förtur till både äldre och nya hyresrätter. De som flyttar till nyproduktion ersätts med en hyrestrappning, vilket innebär att hyresgäster behåller sin nuvarande hyresnivå första året och sedan ökar hyran succesivt under sju år. LKAB har därmed utökat tidsramen för trappning, då det tidigare har gällt i fem år. Oavsett hyresvärd omfattas alla hyresgäster som måste flytta av LKAB:s hyrestrappning.

– Det har varit en lång process för att hitta lösningar på ersättningar som gör att LKAB kan vara konkurrenskraftigt och fortsätta producera. Vi har en stor tilltro till att ersättningen motsvarar kraven på en rättvis och långsiktig hållbar kompensation, så att LKAB och Malmfältens samhällen kan stå sida vid sida även i framtiden, säger Stefan Hämäläinen.

Fastighetsägarna MittNord var positiva till beskedet.
– Att de går in och tar ett större ansvar än vad de tänkt från början har mottagits försiktigt positivt av våra medlemmar. Nu gäller det att gå från ord till handling. Vi känner oss i allra högsta grad delaktiga i det arbete som utmynnat i dessa kompensationsmodeller och det är glädjande att det arbete vi lagt ned har gett resultat, säger Peter Sörman vice vd och näringspolitisk chef, i ett pressmeddelande.
Läs mer om hur LKAB ska kompensera dem som måste sälja och flytta här.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande LKAB, Fastighetsägarna MittNord

Ämnen i artikeln:

KirunaLKAB

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.