Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Misstanke om jäv i KS-affären

Publicerad: 31 januari 2018, 14:37

Paul Lindquist (M), fastighets- och investeringslandstingsråd.

Foto: SLL

Nya uppgifter visar att Niams styrelsemedlem Mikael Lövgren även ingick i Karolinska sjukhusets styrelse fram till årsskiftet, vilket har väckt misstankar om jäv.


Ämnen i artikeln:

Gamla KarolinskaNiam FastigheterPaul Lindquist

Nya uppgifter visar att Niams styrelsemedlem Mikael Lövgren även ingick i Karolinska sjukhusets styrelse fram till årsskiftet, vilket har väckt misstankar om jäv i KS-affären. Landstingsrådet Paul Lindquist (M) försäkrar dock att allt har skötts korrekt och Niams vd flaggar för att några uppgifter i medier är felaktiga.

Paul Lindquist (M), som bekräftade KS-försäljningen på tisdagen, fick först i dag veta att Mikael Lövgren ingår i Niams styrelse. Men det förändrar enligt honom ingenting eftersom KS-styrelsen inte är involverad i landstingsaffären.

– Ärendet hanteras av landstingsstyrelsens förvaltning och politiskt av fastighets- och investeringsberedningen, landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige, säger han till Fastighetsnytt.

Men Tomas Eriksson, gruppledare för Miljöpartiet i landstinget, påpekar dock för DN att Mikael Lövgren, som satt med i KS-styrelsen 2008–2017, har god insyn i sjukhuset ekonomi och andra detaljer som köpare i vanliga fall inte bör ha i en landstingsaffär. Men Paul Lindquist delar inte den oron.

– Han har förstås information om verksamheten, sjukhusdriften och ekonomin, vilket styrelsen är till för. Men fastigheten ägs av landstinget centralt och styrelsen är inte involverad i försäljningen. Mikael Lövgren har inte fått någon information om affären.

Finns det ingen risk för jäv eller insiderbrott?
– Om någon person deltar i beslut utifrån insiderinformation så är det naturligtvis olagligt och det får förstås inte förekomma. Jag har ingen aning vilken information som Mikael Lövgren haft, men kan konstatera att han inte varit involverad i försäljningsprocessen, säger Paul Lindquist.

Nästa steg i försäljningen blir att landstingsfullmäktige ska godkänna affären om två veckor och det återstår att se om den här uppståndelsen sätter käppar i hjulet för affären. Paul Lindquist är skeptisk till det.

– Det här påverkar inte vår bedömning av affären. Vi har gjort en bra affär, som ger oss goda intäkter för att investera i mer vård, kollektivtrafik och bidra till bostadsförsörjningen i regionen.

Han har inte fått några indikationer om att affären inte skötts korrekt och säger att man haft en öppen budgivning i full konkurrens, med sex intressenter.

– Niam har lagt fram det bästa bygget och vi har fattat vårt beslut utifrån det.

Mikael Lövgren ingår även i styrelsen för bolaget som äger Niam, Stronghold Invest, vars dotterbolag Newsec Communication leds av förre M-chefen Sverker Eriksson. Och det är heller inget konstigt, enligt Lindquist.

– Människor känner varandra. Att Moderaterna på något sätt skulle ha varit med och påverkat affärsupplägget eller vem som ska få köpa är ett extremt påstående.

Det var nämligen först för ett par veckor sedan som ledamöter i fastighets- och investeringsberedningen, landstingsrådsberedningen och kort därefter landstingsstyrelsen fick information om den föreslagna köparen, Niam. Fram till dess hade ytterst få personer överhuvudtaget kännedom om affärsupplägget, budgivare och vem som vunnit.

– Inte ens jag som fastighetslandstingsråd fick information förrän ett par veckor sedan när ett avtal förhandlades fram. Vi fick då ta ställning till ett förslag från tjänstemän, som tagits fram tillsammans med försäljningsrådgivaren Pangea. Att KS- styrelsen skulle ha haft informationen före mig förefaller ju något långsökt.

Han försäkrar därmed att politiker eller landstinget inte heller har kunnat påverka budgivningen.

Ni hade alltså fattat samma beslut även om ni kände till uppgiften om de dubbla stolarna?
– Jag har inga synpunkter på vilka privata styrelser han sitter med i. Jag tycker att det var klokt att han fick sluta som styrelseledamot i KS-styrelsen på grund av hans koppling till Boston Consulting Group. Men KS-styrelsen hanterar inte KS-affären, landstinget gör det. Jag ser därför inga problem med att Lövgren ingår i bolagets styrelse.

Fastighetsnytt har även kontaktat Niam för en kommentar om affären och bolagets vd Fredrik Jonsson lämnar ett skriftligt svar:

“Det finns ännu ingen affär att tala om, inte rörande KS. De flesta uppgifter som nu cirkulerar, rör säljarens förhållanden, förehavanden och avsikter, inte våra.  Några verkar inte stämma.  För vår egen del kommenterar vi inte avsikter/affärer som ännu inte blivit av, vare sig de är möjliga eller inte. Vi kommenterar inte heller rykten om affärer, vare sig osanna eller sanna, när de uppgifter vi ombeds kommentera skulle kunna gälla information vi inte har yppanderätt till eller är en spekulation. När vi väl gör affärer av dignitet, lämnar vi alltid en pressrelease, som Ni vet. Vi kommenterar också gärna våra planer och tankar om framtiden, när vi själva är färdiga med dem och har visshet om dem, även här spekulerar vi ogärna, allra minst via pressen.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.