Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Minskning av nytt kapital till fastigheter

Publicerad: 27 september 2011, 22:00

Minskning av nytt kapital till fastigheter
Enligt DTZ Research har mängden nytt kapital tillgängligt för fastigheter globalt minskat med 4 procent jämfört med DTZs uppskattning från slutet av 2010. För Norden är läget oförändrat…


Källa: Pressmeddelande DTZ

Minskning av nytt kapital till fastigheter

Enligt DTZ Research har mängden nytt kapital tillgängligt för fastigheter globalt minskat med 4 procent jämfört med DTZs uppskattning från slutet av 2010. För Norden är läget oförändrat.

DTZ Research uppskattar att 2 150 miljarder kronor av nytt kapital kommer att finnas tillgängligt att investera i fastigheter globalt under 2012.

– Minskningen i rest kapital innebär ett trendbrott och betyder sannolikt att fonderna numera i hög grad fokuserar på att investera kapitalet istället för att resa nytt, säger Karin Witalis, Head of Research DTZ.

Den större delen av kapitalet, 80 procent, väntas liksom tidigare investeras i blandfonder. Dessa investerar i flera olika fastighetsslag. Hos de fonder som håller sig till en sektor, är intresset störst för handelsfastigheter, följt av industri/logistik.

För första gången sedan mätningarna inleddes 2009, är idag majoriteten av fonderna inriktade på endast ett land. Detta kan tolkas som att investerarna fokuserar på marknader som de känner till. Av kapitalet som är öronmärkt för enskilda länder, är mer än hälften (51 procent) inriktat på USA. Storbritannien är tvåa med 10 procent.

Beträffande Norden bedömer DTZ att 79 miljarder kronor av rest kapital kommer att finnas tillgängligt för investering i nordiska fastigheter under 2012. Detta är i linje med uppskattningen från i fjol. Av det resta kapitalet som är öronmärkt för Norden antas 58 procent eller 46 miljarder kronor komma att investeras i svenska fastigheter.

– Det är intressant att kapitalet som rests för Norden inte har minskat till följd av krisen. Vi upplever att starkt intresse för svenska fastigheter både från inhemska och utländska investerare. Svenska fastigheter kan fortfarande uppvisa hyrestillväxt. Att Sverige inte är med i Euro-samarbetet kan också ses som en fördel just nu, säger Patrik Kallenvret, vice VD DTZ.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.